LONDEN - In Groot-Brittannië is vogelgriep vastgesteld bij een papegaai die in quarantaine was geplaatst en vervolgens is overleden. Dat heeft het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw (Defra) vrijdagavond laten weten.

Het is het eerste geval van vogelgriep op het eiland. Het is echter nog niet duidelijk of het om de gevreesde variant H5N1 gaat, die ook kan worden overgedragen op mensen en dodelijk kan zijn. In Europa is H5N1 vastgesteld in Roemenië, Griekenland en Turkije. De besmette vogel was op 16 september aangekomen in Groot-Brittannië. Het dier was afkomstig uit Suriname. De papegaai was onderdeel van een zending van vogels, die samen met een andere zending uit Taiwan in quarantaine werd gehouden. Alle vogels zijn inmiddels afgemaakt.

Omdat de papegaai afgezonderd was, is Groot-Brittannië officieel nog vrij van vogelgriep, aldus het hoofd van de veterinaire dienst van Defra.

Dodelijk

Het is nog niet duidelijk of het om de gevreesde variant H5N1 gaat, die ook kan worden overgedragen op mensen en dodelijk kan zijn. In Europa is H5N1 vastgesteld in Roemenië, Griekenland en Turkije.

Mutant

Aangenomen wordt dat trekvogels het virus hebben meegenomen vanuit Azië. Daar zijn de afgelopen jaren enkele tientallen mensen bezweken aan de gevreesde H5N1-variant. Wetenschappers vrezen dat door contact met een gewoon griepvirus een gevaarlijke mutant kan ontstaan waarmee mensen ook elkaar kunnen besmetten. In dat geval dreigt een wereldwijde uitbraak onder mensen.

Zwanen

Ook in Kroatië is vogelgriep vastgesteld. Dat is gebleken uit monsters met materiaal van zes dode zwanen die zijn gevonden in een meer in het oosten van het land, meldde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw vrijdagavond.

De monsters zijn opgestuurd naar Groot-Brittannië voor verder onderzoek. Daar moet worden nagegaan of het om de gevaarlijk vogelgriepvariant H5N1 gaat.