DELFZIJL - Het Duitse vrachtschip Ilona-M dat al een week de Noordelijke vaarroute naar Duitsland blokkeert, wordt in tweeën gezaagd om het te kunnen bergen. Dat heeft een woordvoerder van Schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer vrijdag gezegd.

Pogingen om het schip in zijn geheel te bergen liepen op niets uit. De poging van vrijdag mislukte doordat het vrachtschip inmiddels een halve meter in de modder is weggezakt. Hierdoor is het te zwaar om omhoog te hijsen.

Afgevoerd

In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het schip met een baggermachine leeggeschept. Op z'n vroegst zaterdagmiddag kan het doorzagen beginnen. Volgens de zegsman neemt dit karwei minimaal twee dagen in beslag. Een van de twee delen wordt vervolgens op de kant gehesen: de ander wordt per boot afgevoerd.

Route

Door de stremming liggen aan de Nederlandse kant van de grens inmiddels ongeveer honderd vrachtschepen te wachten. De alternatieve, zuidelijke route is eveneens gestremd, in dit geval door een dambreuk. Pas half december gaat deze route weer open, zo is de verwachting.