APELDOORN - De politie heeft veertien jongeren in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar aangehouden die verdacht worden van een reeks ernstige geweldsmisdrijven in Apeldoorn. Dat liet de politie vrijdag weten. Leden van de groep zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan een poging tot doodslag op een leeftijdsgenoot.

De politie begon in september een onderzoek naar de groep nadat er meerdere meldingen van geweldsmisdrijven door jongeren waren binnengekomen. Het ging onder meer om een poging tot doodslag op een 15-jarige jongen die eind augustus op het Stationsplein in Apeldoorn met een mes in zijn hals werd gestoken. De verwondingen vielen volgens de politie achteraf mee.

Ook zouden leden van de groep een 17-jarige jongen met een gummiknuppel hebben mishandeld en werd een ander slachtoffer met stokken geslagen. Een 14-jarige jongen werd mishandeld en van zijn fiets beroofd.

Volgens de politie opereerde de groep in wisselende samenstelling en hadden de jongeren het vooral gemunt op leeftijdsgenoten. Een van de verdachten verklaarde tijdens het verhoor dat hij al tot geweld over ging als een ander, in zijn ogen, op een verkeerde manier naar hem keek.

Drie van de jongeren werden meerdere dagen in hechtenis gehouden. De overigen werden een nacht vastgehouden of konden na verhoor weer naar huis.