CANCUN - Orkaan Wilma heeft vrijdag de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan bereikt. Het oog van de monsterstorm komt naar verwachting tegen het middaguur (plaatselijke tijd) aan land rond de toeristische oorden Cancun en Cozumel. Dat berichtte CNN.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij het naderen van de Mexicaanse kust neemt Wilma, die in Haïti en Jamaica zeker dertien mensenlevens heeft geëist, weer in kracht toe. De wind bereikt snelheden van meer dan 230 kilometer per uur, met nog zwaardere windstoten. Duizenden bewoners en toeristen zijn de afgelopen dagen geëvacueerd.

Aan de Mexicaanse kust wordt een stormvloed van 3 tot 4 meter boven het normale peil gevreesd. Op het eiland Cozumel zijn volgens eerste berichten al stranden zwaar beschadigd en deels weggespoeld. Vliegvelden, havens, scholen en winkels zijn gesloten. In Cancun geldt een uitgaansverbod.

Grootouders

President Vicente Fox sprak heeft op de landelijke televisie de bevolking toegesproken. "Het belangrijkste is nu levens te beschermen, die van onze kinderen en onze grootouders. Bezittingen kunnen worden vervangen'', citeerde het Amerikaanse dagblad The Miami Herald vrijdag het Mexicaanse staatshoofd.

Verwacht wordt dat Wilma boven het Mexicaanse vasteland een scherpe draai maakt en dan langzaam koers zet richting Cuba en het zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Daardoor blijft de als "extreem gevaarlijk'' aangeduide storm enkele dagen boven het gebied hangen. In Mexico verwachten meteorologen 25 tot 50 centimeter regen, in sommige delen van Cuba mogelijk zelfs een meter.