DEN HAAG - PvdA-Tweede-Kamerlid en oud-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Karin Adelmund is in de nacht van donderdag op vrijdag onverwachts overleden aan een hartstilstand. Dat heeft de PvdA vrijdag bekendgemaakt. Adelmund was 56 jaar.

Adelmund werd in mei 1994 lid van de Tweede Kamer. Van februari 1997 tot augustus 1998 was ze voorzitter van de Partij van de Arbeid. In 1998 werd ze in het tweede kabinet-Kok staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, belast met basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs.

In mei 2002 keerde ze terug in de Tweede Kamer, waar ze zich onder meer bezighield met het grotestedenbeleid, arbeidsmigratie, allochtonen en illegalen op de arbeidsmarkt. Verder was ze voorzitter van de vaste kamercommissie Integratie.

Diep geschokt

De PvdA is "diep geschokt en intens verdrietig door het overlijden van Karin, wij zullen haar heel erg missen", aldus een verklaring van PvdA-leider Bos en PvdA-voorzitter Koole.

"Karin was een bevlogen en authentieke sociaal-democraat. Zij stond steeds op de barricade als zij meende dat er mensen onrecht werd aangedaan. Door al haar werkzaamheden binnen de Partij van de Arbeid is zij op cruciale momenten van grote betekenis is geweest voor onze partij", schrijven Bos en Koole.

Adelmund laat haar man en twee kinderen achter.

Weisglas

De Tweede Kamer heeft Karin Adelmund leren kennen als "een bevlogen, zeer toegewijd politicus met uitgesproken opvattingen." Dat heeft Kamer-voorzitter Weisglas vrijdag laten weten in een reactie op het overlijden van Adelmund.

Weisglas heeft "met grote verslagenheid" kennis genomen van het plotselinge overlijden van de PvdA-politica. Weisglas heeft er grote waardering voor dat Adelmund nadat ze staatssecretaris was geweest "weer met vol enthousiasme" volksvertegenwoordiger was geworden".

FNV

Bij de FNV is met verslagenheid gereageerd op de plotselinge en veel te vroege dood van haar voormalige vicevoorzitter Karin Adelmund. "Karin is van ongelofelijk belang geweest voor de positieverbetering van de vrouw binnen de vakbeweging en daarbuiten", zegt een geschokte FNV-voorzitter Agnes Jongerius in een eerste reactie.