BAGDAD - De Iraakse advocaat Saadoun Janabi, die donderdag werd ontvoerd in Bagdad, is vermoord. Dat heeft de politie vrijdag meegedeeld. Janabi werd enkele uren na zijn ontvoering dood teruggevonden. Hij was zeker twee maal door zijn hoofd geschoten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Janabi was de advocaat van de voormalige Iraakse rechter Awas al-Bander, die tegelijk met ex-president Saddam Hussein terechtstaat. Hij was woensdag aanwezig in de rechtszaal op de eerste dag van het proces tegen Hussein, al-Bander en enkele andere aangeklaagden.

Pakken

Ooggetuigen meldden vrijdag dat Janabi donderdag uit zijn kantoor werd gehaald door een aantal mannen in pakken die tegen omstanders zeiden dat zij werkten voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ontvoerders sloegen Janabi en sleurden hem in een klaarstaande auto.

De soennitische minderheid in Irak heeft de Iraakse regering er in het verleden herhaaldelijk van beschuldigd oogluikend toe te staan dat bendes van militante sjiieten voormalige functionarissen van het oude regime van Saddam elimineren. De regering heeft de beschuldiging tegengesproken.

Onthutst

Andere Iraakse advocaten hebben onthutst op de moord gereageerd. De raadsman van de voormalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Tareq Aziz, vroeg zich af hoe de regering, die zelfs een advocaat niet kan beschermen, wil bereiken dat getuigen voor de rechtbank durven te verschijnen.