Talitha Muusse heeft besloten de laatste aflevering van Op1 waarin ze te zien zou zijn zondagavond niet te presenteren. De KRO-NCRV heeft volgens haar voorwaarden aan haar presentatie gesteld die botsen met haar "professionele en persoonlijke waarden", zo laat Muusse zondag weten op Instagram.

Muusse was begin april naar eigen zeggen het vertrouwen in de politiek verloren door de gang van zaken rond de bemoeienis van demissionair minister-president Mark Rutte met de rol van het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De presentatrice riep vervolgens haar volgers op sociale media op om op het Plein in Den Haag te komen praten over de ontwikkelingen in de Nederlandse democratie.

"Ik wil met mensen fysiek napraten over wat hier is gebeurd en een statement maken dat dit niet de politiek is die hoort bij ons land en dat dit een onacceptabele uitkomst is van het debat", schreef Muusse op de dag dat de bemoeienis van Rutte bekend werd in een inmiddels verwijderde tweet. "We zijn geschoffeerd vandaag."

Volgens Muusse heeft de KRO-NCRV besloten dat ze niet mag meepraten tijdens politieke gesprekken. "Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg", meent Muusse.

Volgens de KRO-NCRV vereist Op1 journalistieke onafhankelijkheid en heeft het programma een presentator nodig die gesprekspartner kan zijn voor iedereen aan tafel. Daarom heeft de omroep naar eigen zeggen samen met Muusse besloten dat zij zondag de uitzending van Op1 namens KRO-NCRV niet presenteert.

Sven Kockelmann doet presentatie Op1 zondag alleen

Muusses medepresentator Sven Kockelmann presenteert Op1 zondag alleen. De KRO-NCRV laat weten dat de omroep en de presentatrice in gesprek zijn over programma's waarin Muusse "het belang van de jonge generatie voor een duurzame toekomst van Nederland kan belichten".

De presentatrice is zich ervan bewust dat haar overtuigingen kunnen schuren met haar werk als presentator. "Ik ben mij ervan bewust dat het continu zoeken is hoe mijn rol als ondernemer, initiatiefnemer van maatschappelijke projecten en opiniemaker zich verhoudt tot het presenteren van een journalistiek programma."

"En dit is dan ook continu een dialoog geweest tussen mij en de omroep, die soms pittig en moeilijk was, en waarbij ik zelf soms ook water bij de wijn moest doen en andersom de omroep soms excuses moest maken richting mij, vanwege de wijze waarop de omroep mij beperkte. Dat hoort erbij."

'Combinatie van activiteiten niet mogelijk'

Muusse schrijft dat ze juist bij de omroep terecht is gekomen door haar "maatschappelijk-activistische profiel". Ook zou de KRO-NCRV bij aanvang van haar werkzaamheden voor Op1 op de hoogte zijn geweest van haar wens om haar rol van presentator te combineren met haar werk als opiniemaker en ondernemer.

"Binnen de voorwaarden die nu gesteld worden, is deze combinatie van activiteiten toch niet mogelijk, helaas", concludeert Muusse. Donderdag liet Muusse nog weten haar weg te zoeken in wat ze wel en niet kan zeggen.

Kockelmann en Muusse namen sinds eind januari de zondagen van Op1 voor hun rekening. Het was al bekend dat deze zondagsuitzendingen na de landelijke verkiezingen zouden stoppen.

Talitha Muusse legt uit waarom ze stopt als presentator van de talkshow Op1.

Talitha Muusse legt uit waarom ze stopt als presentator van de talkshow Op1.
Talitha Muusse legt uit waarom ze stopt als presentator van de talkshow Op1.
Foto: Instagram/Talitha Muusse