AMSTERDAM - Gevangenen gaan op termijn mogelijk vanuit hun cel aan de slag als medewerker van callcenters. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft vrijdag een bericht hierover in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad bevestigd.

De Dienst Justitiële Inrichtingen voert gesprekken met bedrijven die zich bezighouden met telefonische enquêtes en verkoop van producten. "Eerst kijken ze of het mogelijk is, vervolgens wordt gekeken naar de voorwaarden", aldus de zegsman. Het ligt voor de hand dat gedetineerden niet in aanmerking komen voor de telefonische verkoop van inboedel- en levensverzekeringen.

Niet enthousiast

De Werkgeversvereniging van Callcenters (WGCC) is sceptisch over het voornemen van de DJI. "Wij zijn hierover niet enthousiast", aldus een woordvoerder van de koepel van belbedrijven. "Telefonisch contact met de klant is onze business. Die klant kan straks een dubbel gevoel hebben als hij door een van onze leden wordt gebeld. Wie zit er aan de andere kant van de lijn? Een verkrachter, of misschien een inbreker?"

Professionaliseren

De WGCC is op het moment druk bezig om de werknemers te professionaliseren. Dat gebeurt onder meer door opleidingen op te zetten. "Als we dan nu opeens gevangenen aan het werk helpen, geven we daarmee een verkeerd signaal af." De WGCC adviseert haar achterban om niet in zee te gaan met DJI.

De Europese Organisatie ter Bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) is zeer enthousiast over het plan. "Voor de verandering zijn wij een keer positief over een plan van justitie", zegt een woordvoerder. "Dit is erg goed voor de resocialisatie van gevangen". Gedetineerden kunnen volgens hun belangenvereniging via de callcenters belangrijke werkervaring opdoen.

Bellen

"Consumenten zien en weten niet eens wie er belt en waar een agent vandaan belt", meent de EORG-woordvoerder. "Daarnaast is het geen onderwerp van gesprek of de agent binnen of buiten de gevangenis werkt. Het gaat erom dat er diensten en producten worden verkocht en dat kunnen gedetineerden prima doen."

Groep Wilders

De Groep Wilders gaat kamervragen stellen aan minister Donner. De eenmansfractie van Geert Wilders wil onder meer antwoord op de vraag of het niet verstandiger is gevangenen ongevaarlijk werk te laten doen zoals het maken van paperclips en wasknijpers.