DELFZIJL - Bergers zijn er in de nacht van donderdag op vrijdag niet in geslaagd het gezonken vrachtschip Ilona W. van de bodem van de Eems op te hijsen. Een woordvoerder van schippersvereniging Schuttevaer heeft dat vrijdagochtend gezegd. In de loop van vrijdagmiddag volgt volgens hem een nieuwe bergingspoging.

Het was de bedoeling het schip bij laag water omhoog te halen en leeg te pompen. Het schip bleef evenwel niet drijven en dreigde door de druk van het hijsen te breken. Als dat gebeurt, wordt de berging nog moeilijker omdat het schip dan niet meer drijvend te krijgen is.

Binnenvaart

De scheepvaart ondervindt grote hinder van het scheepswrak. De stremming in de Eems raakt alle binnenvaart tussen Nederland en Noord-Duitsland. Als gevolg daarvan liggen momenteel zowel aan Duitse als aan Nederlandse zijde tientallen vrachtschepen in havens te wachten.

Ophijsen

Bij de Ilona W. liggen twee bokken. Deze kunnen volgens de woordvoerder van Schuttevaer niet in ideale hijsposities komen omdat de rivier daar bij laag water te smal voor is. Dit maakt de berging extra moeilijk. Als het ophijsen van het in lege toestand 400 ton wegende vaartuig definitief niet lukt, zal het schip waarschijnlijk in stukken worden gezaagd en in delen worden geborgen.