GENEVE - De situatie in Pakistan na de aardbeving van 8 oktober is erger dan de humanitaire ramp na de tsunami in Zuidoost-Azië vorig jaar. De hulpverlening aan het aardbevingsgebied is een logistieke nachtmerrie, verklaarde Jan Egeland, de coördinator van de noodhulp van de Verenigde Naties, donderdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens Egeland kunnen de VN onvoldoende hulp bieden aan de slachtoffers van de aardbeving. "Wij dachten dat de tsunami het ergste was dat er kon gebeuren. Maar dit is erger", aldus de VN-man.

Luchtbrug

Egeland pleitte bij de NAVO voor een luchtbrug om mogelijk honderdduizenden ontheemde slachtoffers van de aardbeving uit het getroffen gebied te kunnen evacueren. Volgens NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer buigt het bondgenootschap zich vrijdag tijdens een vergadering in Brussel over het verzoek van de VN.

Hulpgoederen

De NAVO-topman wees erop dat de alliantie al tonnen hulpgoederen naar Pakistan vloog. De NAVO is zich volledig bewust van de ernst van de situatie, aldus De Hoop Scheffer. De NAVO zal gepast reageren met de middelen en mogelijkheden die tot haar beschikking staan, zei hij donderdag tijdens een bezoek in het Oekraïense Kiev. VN-secretaris-generaal Kofi Annan deed een dringende oproep voor meer hulp aan Pakistan.

Dakloos

Hij waarschuwde voor een "tweede golf van massale sterfgevallen" als er niet snel meer geld en middelen komen om de problemen het hoofd te bieden. Ongeveer drie miljoen mensen zijn dakloos en zonder bescherming overgeleverd aan de winter, stelde Annan.

De VN zeiden eerder 272 miljoen dollar, ruim 235 miljoen euro, nodig te hebben om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Tot nu toe zou er echter slechts 50 miljoen dollar zijn toegezegd.