LONDEN - Vier buitenlanders die in Groot-Brittannië verdacht worden van terroristische activiteiten, komen op borgtocht vrij. Dat heeft een speciale beroepscommissie voor immigratiezaken donderdag bepaald, berichtte de BBC. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had hen als 'gevaarlijk' bestempeld.

De vier behoren tot een groep van tien verdachten die medio augustus werden opgepakt, en op de nominatie stonden om te worden uitgezet. Vijf van hen blijven in hechtenis. Onder hen is de Palestijnse moslimgeestelijke Abu Qatada die wordt gezien als de geestelijk leider van al-Qaeda in Europa. De zaak tegen een tiende verdachte is aangehouden.

Afwachten

De volledige identiteit van de Algerijnen is niet vrijgegeven. Zij staan slechts bekend onder de initialen A, G, H en T. Zij hadden beroep aangetekend tegen hun gevangenschap in het kader van de Britse antiterreurwetgeving, en mogen de uitkomst daarvan in vrijheid afwachten.

Hechtenis

Staatssecretaris Hazel Blears van Binnenlandse Zaken, die belast is met de bestrijding van terrorisme, reageerde teleurgesteld op die beslissing. Zij pleitte voor strenge voorwaarden voor de voorlopige vrijlating van de verdachten. "Het blijft onze overtuiging dat deze personen een gevaar zijn voor de nationale veiligheid en in hechtenis zouden moeten blijven."