LELYSTAD - De Lelystadse wijk Kempenaar heeft in korte tijd te maken gehad met diverse branden. Donderdag brak voor de derde keer binnen anderhalve week brand uit in de buurt. De politie vermoedt brandstichting. Bij zeker twee van de branden liepen mensen gevaar, maar er raakte niemand gewond.

Een woordvoerster van de politie liet donderdag weten dat de vrijwel identieke locatie en snelle opeenvolging van de branden wijst op opzet. De afstand tussen alle in brand gestoken objecten is hemelsbreed ongeveer 20 meter. Helemaal zeker is brandstichting echter nog niet, omdat de onderzoeken naar de oorzaken nog lopen.

Angst

De buurt zelf vreest voor een pyromaan. De politie wil die angst niet bevestigen. "Zolang we niemand oppakken, valt daar niks over te zeggen."

De eerste brandstichting was in een schuurtje. Volgens de bewoner was dat bedoeld om een inbraak te verdoezelen. Hij was zelf niet thuis, maar de daders sloten wel een logé op in zijn kamer. Die kon zichzelf redden. De brandweer voorkwam dat de brand ook het huis bereikte.

Hond

Donderdag was het huis van de tante en oom van de Lelystedeling aan de beurt. Zij wonen naast hem en lagen te slapen toen de brand uitbrak. "Het is dat hun hond alarm sloeg, anders hadden ze nu misschien niet meer geleefd."

Een familievete lijkt uitgesloten, omdat de slachtoffers van de tweede brandstichting geen familie waren. Daarbij gingen de tuinschuurtjes achter drie woningen in vlammen op. De eigenaren hadden het op tijd door. De brandweer kon daarom ook hun huizen beschermen. De politie vatte donderdag overigens al een verdachte in de kraag, maar dat bleek een nieuwe krantenjongen.