DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag twaalf maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, opgelegd aan Murat D., de moordenaar van conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College. Hij kreeg de straf wegens mishandeling van een medegedetineerde.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vijftien maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, tegen de Hagenaar geëist wegens zware mishandeling van een medegedetineerde in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Daar zat Murat zijn straf uit wegens de moord op Van Wieren.

Murat D. was al veroordeeld tot vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging volgens het strafrecht voor volwassenen. Dat was opmerkelijk, aangezien de jongeman minderjarig was toen hij Van Wieren in januari 2004 doodschoot in de schoolkantine. Zijn raadsman A. Moszkowicz is daartegen in het verweer gekomen en heeft een procedure bij de Hoge Raad aangespannen.

Wraakoefening

In de meest recente zaak mishandelde Murat samen met vijf andere gedetineerde jongens medegevangene Rizvy B. Ze voerden volgens rechter C. Dettmeijer een zeer gewelddadige wraakoefening uit in opdracht van Patrick K. Die was op zijn beurt enige tijd geleden mishandeld door een groep waar Rizvy B. bij hoorde.

Geluk

Volgens de rechter mogen de daders van geluk spreken dat hun slachtoffer niet overleed, maar op miraculeuze wijze weg kwam met lichte verwondingen. Het incident vond plaats op tweede paasdag in een gebedsruimte.

Patrick K. kreeg als brein achter de mishandeling de zwaarste straf opgelegd: vijftien maanden jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk. Murat voerde volgens de rechter de leiding over de uitvoering en kreeg een iets minder zware straf. De overige vijf daders kwamen weg met enkele maanden cel, al dan niet deels voorwaardelijk.

Cassatieverzoek

Het is nog onduidelijk hoe Murats toekomst achter tralies nader wordt ingevuld. Hij gaat vermoedelijk in hoger beroep tegen de laatste uitspraak, terwijl er dus ook nog een cassatieverzoek ligt bij de Hoge Raad vanwege het vonnis in de zaak van de moord op de conrector.

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie blijft Murat gevangen in De Hartelborgt in Spijkenisse totdat de vonnissen onherroepelijk zijn. Pas als daarvan sprake is, kan Murats tbs-behandeling beginnen.