Nederland zal uit voorzorg de komende twee weken het coronavaccin van AstraZeneca niet toedienen, laat het ministerie van Volksgezondheid zondagavond weten. Daartoe is besloten, omdat bij gevaccineerde mensen in andere landen bloedproppen zijn ontstaan. Of er daadwerkelijk een verband tussen de vaccinatie en bloedproppen bestaat, wordt nog onderzocht.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei donderdag nog dat Nederland zou doorgaan met de toediening van AstraZeneca-vaccins. Enkele andere landen waren toen al uit voorzorg gestopt met het gebruik van het vaccin van de Zweeds-Britse farmaceut.

"Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca", laat het ministerie weten. Het departement baseert zich voor het besluit op een advies van medicijnautoriteit CBG.

"Directe aanleiding voor het advies is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen over trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde."

Het gaat om zes meldingen over mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, aldus het ministerie. "Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de vijftig jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend."

Mensen die een prik van AstraZeneca hebben gehad en onverwachte of onbekende klachten krijgen, worden geadviseerd direct contact op te nemen met een arts. Als voorbeeld worden "kleine blauwe plekjes" (puntbloedingen) in de huid genoemd.

Hoe het AstraZeneca-vaccin door een voorsprong zo snel af kon zijn
112
Hoe het AstraZeneca-vaccin door een voorsprong zo snel af kon zijn

Vooralsnog geen bewijs voor verhoogd risico

Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen bewijs is dat de complicaties worden veroorzaakt door het vaccin. De Jonge onderstreept dat. "Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie of dóór vaccinatie", zegt hij. "Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. Daarom is het verstandig nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken."

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) doet nader onderzoek. Eerder liet het EMA al weten dat "de voordelen nog steeds groter zijn dan de risico's en dat het toedienen van het vaccin kan doorgaan, terwijl het onderzoek naar gevallen van trombose en embolie loopt".

AstraZeneca liet zondag weten dat mensen die het vaccin toegediend hebben gekregen geen verhoogd risico op bloedstolsels lopen. Het bedrijf heeft een onderzoek uitgevoerd onder zeventien miljoen gevaccineerde mensen in de EU en het VK. Daaruit bleek dat er geen aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op longembolie, diepveneuze trombose of trombocytopenie.

Afspraken voor vaccinatie worden afgezegd

De afspraken voor een vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin worden afgezegd. Daarover krijgen mensen bericht.

Afspraken voor vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna gaan gewoon door.

Wie krijgen het AstraZeneca-vaccin?

Het vaccin van AstraZeneca gaat in Nederland naar mensen van 60 tot en met 64 jaar, mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas, patiënten in ggz-instellingen en medewerkers in de langdurige zorg. In sommige gevallen wordt het vaccin toegediend door de GGD, in andere gevallen door huisartsen. Het vaccin van AstraZeneca is op 12 februari in Nederland in gebruik genomen. Het interval tussen de eerste en de tweede prik is twaalf weken.

Vorige week adviseerde de Gezondheidsraad het AstraZeneca-vaccin ook bij mensen van 65 jaar en ouder in te zetten.