AMSTERDAM - Prijzen voor parkeervergunningen verschillen 'enorm', net als de voorwaarden waaronder ze worden verstrekt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad donderdag. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is het beleid voor sommige gemeenten een 'melkkoe'. Inwoners van de binnenstad van Eindhoven betalen het meest voor een parkeervergunning, 240 euro per jaar. In Almere kost een vergunning 62,50 euro per jaar.

De VEH stelt dat het vergunningenbeleid een goede manier is om overlast voor bewoners te verminderen, maar het is voor sommige gemeenten een 'melkkoe', een extra bron van inkomsten. De vereniging zegt veel klachten over parkeervergunningen te krijgen. In sommige steden betalen inwoners voor een vergunning, maar blijkt er in de praktijk geen plaats te zijn om de auto te parkeren. De VEH pleit voor landelijke afspraken tussen gemeenten om zo meer uniformiteit in het parkeerbeleid te bereiken.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat gemeenten vrij moeten zijn hun eigen parkeerbeleid op te stellen. "Omdat de parkeerproblematiek overal anders is, lijkt het me zinloos daarin één lijn te trekken", zegt VNG-woordvoerder Chantal van Dijk.

Nederland telt negen miljoen parkeerplaatsen voor ongeveer zeven miljoen auto's. Voor zes procent van die parkeerplaatsen moet worden betaald. De Nederlandse gemeenten ontvangen jaarlijks 400 miljoen euro aan parkeerheffingen. Dat geld wordt volgens de gemeenten geïnvesteerd in het 'verbeteren van de bereikbaarheid'.