Wie toevallig veel politici op Twitter volgt, zal afgelopen maandag een tijdlijn vol politieke spin hebben aangetroffen. De doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's van het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) werden gretig ingezet om de eigen plannen te promoten of juist gehakt te maken van de resultaten van andere partijen.

Nu het complete plaatje op tafel ligt, zal het electoraat worden bedolven onder koopkrachtcijfers, werkgelegenheidseffecten en klimaatresultaten. Maar wie buiten het gespin de feiten probeert te ontwaren, kan vaststellen dat met name bedrijven de rekening van alle extra investeringen gepresenteerd gaan krijgen.

De PvdA presenteert het bedrijfsleven een lastenverzwaring van 42 miljard euro. Ook van de traditionele ondernemerspartij VVD hoeven ondernemers geen verlichting te verwachten.

Omdat de wensenlijstjes zo lang zijn, zullen alle partijen de staatsschuld laten oplopen. Bij de SP is dat het extreemst: 35 miljard. De partij van Lilian Marijnissen wil onder andere 22 miljard euro extra uitgeven aan de zorg en steekt daarmee flink boven de rest uit.

Met de forse extra uitgaven wordt volgens economen de rekening doorgeschoven naar volgende generaties. Toch is het een bewuste keuze om in crisistijd niet te kiezen voor bezuinigingen, maar de economie juist te stimuleren. Een les van de bezuinigingsdrift van de eerste kabinetten-Rutte.

Risico op een weglekeffect

De PBL-berekeningen zullen komende tijd voor een felle discussie zorgen, aangezien het door het PBL genoemde risico op een weglekeffect. D66 en GroenLinks komen immers op papier met de meest vergaande plannen, maar een belangrijk risico is dat vervuilende bedrijven daardoor zullen vertrekken naar het buitenland. Feitelijk schiet het klimaat daar dan dus niets mee op. Mede hierom liet de VVD het programma niet doorrekenen door het PBL.

Vrijwel alle partijen willen af van huidig leenstelsel

Met alle miljarden open en bloot op tafel is ook bekend wat de partijen willen met het veelbesproken leenstelsel voor studenten. En dat betekent goed nieuws voor aankomend studenten.

Vrijwel alle partijen willen van het huidige systeem af, alleen kiezen de partijen voor verschillende manieren. Sommige partijen willen de beurs inkomensafhankelijk maken en bij D66 en ChristenUnie staat er het verlies van toeslagen tegenover. Een compleet plaatje vind je hier.

Ploumen versus Derksen

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen heeft een stevige trukendoos nodig om met haar verhaal in beeld te komen. Gezien de deplorabele staat van de PvdA werd ze niet uitgenodigd voor het premiersdebat van RTL en daarmee stond ze bij de aftrap van de campagne direct op achterstand.

Maandag richtte ze daarom via De Telegraaf haar pijlen op Johan Derksen. De voetbalanalist sprak zich eerder niet bepaald vleiend over haar uit, maar Derksens dochter Marieke Derksen zou juist een fan van de PvdA zijn. "Ik neem aan dat ze haar vader soms voorzichtig op de vingers tikt. Ik zou zeggen: 'Beetje dimmen'", aldus Ploumen.

De Jonge stemt niet op Hoekstra

Sinds oud-CDA-premier Ruud Lubbers in 1994 verkondigde niet op zijn opvolger Elco Brinkman te gaan stemmen, is een vergelijkbaar geval al snel nieuws. De bewuste actie van Lubbers wordt gezien als een belangrijke aanleiding voor de monumentale verkiezingsnederlaag die het CDA destijd leed.

Afgelopen weekend al liet Rob Jetten weten niet op Sigrid Kaag te stemmen. Gisteren haalde Hugo de Jonge een vermelding op Teletekst-pagina 101 met zijn opmerking dat hij niet op Wopke Hoekstra gaat stemmen. Hij kiest voor zijn politiek assistent Bart van den Brink, die ook op de lijst staat.

In de beeldvorming wordt dit al snel uitgelegd als verraad van de partijleider, waardoor het voor politici moeilijk wordt om een eigen keuze te maken of daar eerlijk over te zijn. In vrijwel alle gevallen zal beschadiging van de lijsttrekker immers niet het motief zijn.

Pijnlijke misser van Rutte

Een pijnlijke misser van premier Mark Rutte zondag tijdens het RTL-debat: hij noemde het door aardbevingen getroffen Groningen als mogelijke locatie voor de plaatsing van een kerncentrale.

Hoewel de provincie al decennia geleden als optie is aangewezen, wordt hem verweten dat hij juist nu het getraumatiseerde Groningen aanwijst. Ook zijn eigen VVD-gedeputeerde Mirjam Wulfse ziet hier niets in. "In onze regeling staat dat hier geen kerncentrale komt. Bovendien willen we gewoon rust creëren in dit gebied na alle aardbevingen", stelt ze.

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief '1848 Factsheet' van 1848.nl