HILVERSUM - De politie heeft 'Big Willem' van B., voormalig voorman van de Amsterdamse afdeling van de Hell Angels, afgelopen maandag niet gearresteerd op verdenking van moord of doodslag. Dat zei Van B.'s advocaat M. van Gessel woensdag in het tv-programma NOVA. Van B. wordt verdacht van onder meer mishandeling en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Eerder deze week zei raadsman Van Gessel dat ook moord dan wel doodslag tot de reeks verdenkingen behoorde.

Liquideren

Een woordvoerder van het landelijk parket wijst erop dat tegen Van B. twee onderzoeken lopen. Vorig jaar werd Van B. opgepakt in verband met mogelijke betrokkenheid bij een plan om de vermeende Amsterdamse crimineel Willem H. te liquideren.

De verdenking in die zaak is dat Van B. zich schuldig zou hebben gemaakt aan voorbereidingshandelingen voor moord. Het plan zou zijn geïnitieerd door de vorig jaar vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. De affaire kostte 'Big Willem' zijn lidmaatschap van de Hells Angels. De nieuwe zaak tegen Van B. gaat om andere feiten, die in beginsel losstaat van de kwestie met Endstra.

Maandag maakte het landelijk parket bekend dat in het hele pakket verdenkingen in het totaal van de zaak wel moord voorkomt. Het is nog niet duidelijk wie daarvan wordt verdacht en om welke moord het gaat.