DRIEBERGEN - Steeds meer mensen uit Polen en Litouwen komen in aanraking met de politie in Nederland. Het aantal Poolse verdachten nam afgelopen jaar 30 procent toe, zo liet het Korps landelijke politiediensten (KLPD) woensdag weten. De schade van Oost-Europese bendes wordt geschat op 11 miljoen euro op jaarbasis.

Afgelopen twee jaar heeft de politie 2147 Polen en 445 Litouwers als verdachten aangemerkt. Een speciaal team van het KLPD, Polaris, heeft zich van oktober 2003 tot juli van dit jaar beziggehouden met "mobiel banditisme".

Successen

Dit team heeft volgens de politieorganisatie grote successen geboekt in noord-oost Nederland en J. Boersma (nationale recherche) wil dat de werkwijze in het gehele land wordt overgenomen. "We hebben expertise opgebouwd en willen het nu nationaal gaan doen. Deze groep crosst echt het hele land door. Dit is een serieus probleem waar veel mensen last van hebben."

De Oost-Europeanen werken vaak in bendes. Ze houden zich bezig met georganiseerde ramkraken, autodiefstallen en woninginbraken. Soms was er sprake van zeer gewelddadige roofovervallen bij mensen thuis. Eenmaal leidde dit zelfs tot een sterfgeval, zo meldde het KLPD. Er wordt geregeld in opdracht gestolen. De buit verkopen de bendes meestal op zwarte markten in de landen van herkomst.

Beperkt

De omvang van de bendes lijkt op het eerste gezicht beperkt tot drie of vier personen, maar na nader onderzoek blijken ze veel groter te zijn, aldus het KLPD. De criminelen blijken over het algemeen gedurende langere tijd meerdere malen Nederland te bezoeken. "Ze zijn vrij snel hier", aldus Boersma.

"Polen die vroeger voor dit soort zaken werden opgepakt, gingen in vreemdelingenbewaring en werden het land uitgezet. Nu worden ze vervolgd. We hebben al een keer een bende veroordeeld gekregen waarvan de leden tot enkele maanden cel zijn veroordeeld. Een beduidend zwaarder vonnis dan de korte straf die volgt op winkeldiefstal."