Het Rijksmuseum is het eerste museum ter wereld dat voor het beheer van een bestaand gebouw de hoogst haalbare score van vijf sterren krijgt, meldt het Amsterdamse museum maandag aan NU.nl.

Het Rijksmuseumgebouw, dat stamt uit 1885, heeft de maximale score ontvangen tijdens de certificering voor het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL In-Use. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method.

De internationale certificeringsmethode voor duurzaamheid beoordeelt onder meer energie, water en afval. BREEAM wordt gebruikt in meer dan tachtig landen, waaronder Nederland.

"Het is mooi dat het Rijksmuseum deze erkenning heeft gekregen, maar hiermee houdt het voor ons niet op", reageert directeur van het Amsterdamse museum Taco Dibbits op de maximumscore voor het door Pierre Cuypers ontworpen gebouw. "We zullen ons de komende jaren blijven inzetten om bij te dragen aan een duurzame wereld."

Rijksmuseum wil in 2030 gasloos zijn

Het Rijksmuseum laat weten in 2030 volledig van het gas af te willen zijn. De komende jaren wil het museum het gebruik van energie jaarlijks met minimaal 2 procent verminderen.

Er zijn vier BREEAM-keurmerken: voor bestaande gebouwen, nieuwbouw- en renovatieprojecten, sloopprojecten en voor complete gebieden. Het duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact is sinds 2009 in gebruik.