ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Zutphen een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, 240 uur werkstraf en een geldboete van 15.000 euro geëist tegen de 50-jarige tandarts Leslie K. uit het Gelderse Gaanderen. De man zou in 1999 zijn eigen wijsvinger hebben afgehakt om geld te kunnen opstrijken van verzekeringsmaatschappijen.

De door hem afgesloten verzekeringspolissen, bij zeven verschillende maatschappijen, zouden 1,8 miljoen euro ineens en 545 euro per dag uitkeren wanneer er sprake zou zijn van een ongeval en arbeidsongeschiktheid. De tandarts botste om onverklaarbare redenen op 9 november 1999 met ongeveer 40 kilometer per uur tegen een boom in België.

Wijsvinger

Kort daarvoor had hij een collega bezocht die onder verdoving en noodvulling had geplaatst. K. werd bewusteloos en met een geamputeerde linkerwijsvinger in zijn auto gevonden en overgebracht naar een ziekenhuis. In zijn bloed werd later een grote hoeveelheid van het verdovend middel lidocaïne gevonden. De inwoner van Gaanderen kan zich niets meer van het ongeluk herinneren: "Het is een groot zwart gat".

Gezien de verwondingen aan de vinger menen deskundigen dat de man zijn vinger zelf heeft geamputeerd. Het OM meent dan ook dat hij alles in scène heeft gezet. K. ontkent. Hij denkt dat zijn vinger in het sportstuur van de auto is blijven hangen.

Vrijspraak

Advocaat F. van Gaal vroeg de rechtbank om vrijspraak. De zaak loopt al zes jaar en daarnaast zijn er in zijn ogen fouten gemaakt. Zo is de auto onderzocht en het stuur verwijderd door rechercheurs zonder de benodigde toestemming van K.. Op het stuur zaten bloedresten die voor onderzoek naar een lab zijn gestuurd. "Daarbij kan er gemanipuleerd zijn met het monster." Overigens heeft K. zijn claim tegen de verzekeringsmaatschappijen vijf jaar geleden al ingetrokken.

De rechtbank doet woensdag 2 november uitspraak.