DEN HAAG/BRUSSEL - Nederland gaat meedoen met een Europees project waarbij auto's na een botsing zelf het Europese noodnummer 112 bellen. Deze zwarte doos moet snellere hulpverlening mogelijk maken, waardoor het aantal slachtoffers door verkeersongevallen kan worden teruggedrongen.

Nederland sluit zich aan bij een groep landen die zich al had aangemeld voor het project. Na Finland en Zweden zijn dat Griekenland, Italië, Litouwen en Slowakije. Europees commissaris Reding (informatiemaatschappij) heeft dat woensdag gemeld.

Reding had in februari al een actieplan afgesproken met de auto-industrie. "Ik ben zeker dat met deze duidelijke steun van de lidstaten en de industrie, de nieuwe techniek in 2009 realiteit is voor de EU-burgers", zei Reding.

Gps-systeem

Het automatisch alarmapparaat ('e-call') werkt met behulp van een gps-systeem en moet de hulpverleners direct na de botsing informeren over een reeks zaken. Het gaat dan onder meer om de exacte plaats waar het ongeval heeft plaatsgevonden, de identiteit van de eigenaar, en het merk en type voertuig.

Verder moet direct duidelijk worden bij welke snelheid het incident gebeurde, vanuit welke richting het verongelukte voertuig kwam en of het gekanteld is. Via sensoren kan de zwarte doos ook een inschatting maken van de ernst van het ongeval. Eind 2005 dienen de specificaties voor de techniek klaar te zijn. In 2006 volgen testen.

Actieplan

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Nederland gaat de alarmcentrale van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen op de schop om communicatie met de zwarte dozen mogelijk te maken. "Deze maatregel is onderdeel van een groter actieplan om het aantal verkeersdoden in Europa terug te dringen", aldus de zegsman. "Na een ongeval is het van het grootste belang dat hulpverleners snel ter plaatse zijn. Hoe sneller de hulp arriveert, hoe hoger de overlevingskans."

In Nederland kan het systeem mogelijk al komend jaar landelijk worden ingevoerd. Een aantal, doorgaans luxere, auto's is al voorzien van een zwarte doos. Als deze auto's betrokken raken bij een ongeval, gaat de informatie direct naar een call-center. Die speelt de gegevens vervolgens door naar de KLPD. Zodra de computers in Driebergen zijn aangepast, wordt het call-center overbodig.