De Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan van oplichting. Het zou gaan om een bedrag van 12 miljoen euro.

De Waterschapsbank zegt in een persbericht slachtoffer te zijn geworden "van een opzet waarbij op basis van vervalste documenten een betaling is gedaan". NWB Bank heeft een onderzoek ingesteld en de betrokken toezichthouders op de hoogte gesteld. "De mogelijke schade heeft geen materiële invloed op de financiële positie van de bank", aldus de bank, die een belangrijke financier van de Nederlandse publieke sector is.

Een woordvoerder van de bank heeft bevestigd dat het om een bedrag van 12 miljoen euro gaat. BN DeStem meldt dat in naam van de Noord-Brabantse gemeente Steenbergen een lening is aangevraagd bij NWB Bank. Die is ook uitbetaald, maar het geld kwam niet bij de gemeente terecht.

Toen bij het gemeentehuis in Steenbergen twee weken geleden het eerste betalingsverzoek op de mat viel, gingen alle alarmbellen af, schrijft BN DeStem. "We zijn enorm geschrokken", zegt burgemeester Ruud van den Belt tegen de krant. "Het vreemde is, met die bank doen wij helemaal geen zaken. Het is heel opmerkelijk dit. En het is zorgelijk dat onze naam wordt misbruikt."