Vanwege regenval vanuit het westen is er kans op ijzel en gladheid. Het is vooralsnog rustig op de wegen, maar de gladheid kan tot gevaarlijke situaties leiden en daarom heeft het KNMI code rood afgegeven. Wat kunnen we maandagochtend en de rest van de dag verwachten?

Met uitzondering van het zuidwesten is er maandagochtend op grote schaal kans op verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel, meldt het KNMI. Het KNMI geeft code rood (weeralarm) af als de weersituatie gevaar kan opleveren en er grote overlast of mogelijk zelfs "ontwrichting van de samenleving kan ontstaan".

Vanmorgen gold code rood voor het grootste deel van Nederland, met uitzondering van Zeeland en Zuid-Holland, waar code geel van kracht is. Rond 9.00 uur werden ook Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant afgeschaald naar code geel. Om 10.30 volgde Limburg.

KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwen weggebruikers in de rest van het land nog wel om deze ochtend niet de weg op te gaan. Vooral lokale wegen, woonwijken, fietspaden en stoepen zijn nog spekglad door ijzel en sneeuwresten.

Veel mensen lijken zich aan de oproep te houden. Het aantal verkeersongevallen lijkt ondanks de gladde wegen mee te vallen. Er is vooral blikschade en er zijn geen berichten over ernstig gewonden. Wel is in de Botlektunnel (A15) richting Ridderkerk een vrachtwagen geschaard, maar onduidelijk is of gladheid het ongeluk heeft veroorzaakt.

Scholen en opvang blijven dicht

Op veel plekken in Nederland blijven maandag de basisscholen en kinderopvang dicht. Lokale media melden dat veel scholen de deuren gesloten houden, omdat de schoolgebouwen mogelijk slecht bereikbaar zullen zijn. Sommige scholen gaan mogelijk later op maandag open.

RTV Drenthe meldt dat alle openbare basisscholen in de provincie en de noodopvang niet opengaan. In Overijssel gaat het om "meerdere scholen", aldus RTV Oost. Ook in Utrecht blijven veel scholen gesloten, meldt RTV Utrecht.

Rijnmond meldt dat onderwijskoepel BOOR alle basisscholen in de regio Rotterdam dichthoudt. Volgens Omroep West adviseert de PO-Raad ouders de ouderapps in de gaten te houden voor informatie over dichte scholen.

In het zuiden van het land is vrijdag de krokusvakantie ingegaan. Hier zijn de scholen dus sowieso dicht.

Ook sommige bibliotheken blijven uit voorzorg dicht.

GGD-locaties voor coronatests of vaccinaties gesloten

De test- en vaccinatielocaties van de GGD's blijven maandagochtend tot in ieder geval 12.00 uur gesloten vanwege de weersomstandigheden, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Per regio wordt bekeken wanneer de locaties weer open kunnen.

Mensen die maandagochtend een afspraak voor een test of vaccinatie hebben, worden verzocht thuis te blijven. De GGD zal deze groep bellen of sms'en. Bestaande afspraken kunnen worden verzet. Ook wordt geadviseerd de website van de regionale GGD in de gaten te houden.

NS rijdt volgens normale dienstregeling, maar kans op verstoringen

Zoals gepland rijdt de NS maandag weer volgens de gebruikelijke dienstregeling. Een NS-woordvoerder meldt dat reizigers er wel goed aan doen kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen, omdat er mogelijk treinen kunnen uitvallen.

Doordat treinen langere tijd hebben stilgestaan en daardoor misschien moeilijk opgestart kunnen worden, zullen sommige ritten volgens de woordvoerder mogelijk vervallen.

De NS kondigde zondag aan weer volgens de reguliere dienstregeling te gaan rijden, nadat het treinverkeer vorige week door de winterse omstandigheden flink ontregeld was. Volgens de zegsvrouw rijden op ieder traject nu weer treinen.

Er zijn maandagochtend volgens haar geen problemen met de inzet van het personeel. Van tevoren werd gevreesd dat de medewerkers door de verwachte gladheid moeilijk op het werk konden komen, maar daar is dus geen sprake van.