BRUSSEL - De landen van de Europese Unie gaan de bestrijding van een griepuitbraak oefenen. Coördinatoren van nationale centra moeten eind dit jaar twee dagen lang reageren op een fictieve uitbraak. "Experts zeggen ons dat een menselijke griepuitbraak een echte mogelijkheid is, die elk moment kan toeslaan in de komende jaren", zei Europees Commissaris Kyprianou (Gezondheid) woensdag.

Een dergelijke uitbraak kan ontstaan uit het vogelgriepvirus, dat nu oprukt vanuit Azië. Het virus kan zich in een mens of varken muteren tot een variant die mensen onderling kan besmetten. Zo'n uitbraak deed zich in 1918 voor. De zogeheten Spaanse Griep doodde wereldwijd veertig miljoen mensen. De Aziatische Griep en de Hongkonggriep midden vorige eeuw eisten minder slachtoffers.

Bij de oefening worden alleen commandocentra ingezet. Ziekenhuizen of bevolking blijven ongemoeid. Woensdag is in Stockholm alvast een test begonnen van communicatielijnen tussen de betrokkenen.

Trekvogels

De dierziekte vogelgriep is inmiddels vastgesteld in Turkije en Roemenië. Het virus is vrijwel zeker overgebracht door trekvogels vanuit Siberië en Azië. De Europese Commissie heeft verder Rusland informatie gevraagd over een mogelijk nieuw geval bij Moskou.

Uitbraken in Macedonië en Griekenland zijn nog niet bevestigd. De uitslag komt over enkele dagen, zei een woordvoerder van de Europees Commissaris. Brussel vindt dat landen de monsters soms te traag opsturen naar een EU-laboratorium in Engeland. "We herinneren de landen momenteel aan de procedures", zei de woordvoerder.