DEN HAAG - Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vindt dat zijn D66-collega Pechtold zich bij zijn eigen portefeuille van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties moet houden. Remkes reageerde daarmee op een interview met Pechtold waarin hij aangeeft dat in Nederland overdreven gereageerd wordt op de dreiging van terreuraanslagen.

De D66-minister beschuldigde premier Balkenende er bovendien van bij te dragen aan het doemdenken in Nederland door geregeld te waarschuwen voor mogelijke terreuraanslagen.

"De collega doet er verstandig aan eerst met zijn eigen portefeuille aan de slag te gaan", zei Remkes woensdag in het Radio 1-programma De Ochtenden. Remkes coördineert samen met minister Donner (Justitie) de terreuraanpak.

"Voortdurend de indruk wekken dat de politiek de dreiging van terrorisme maar moet doodzwijgen, is een volstrekt verkeerd beeld." Volgens Remkes creëert Pechtold een valse tegenstelling. "Je moet niet doen alsof de collega's de dreiging steeds overdrijven."

CDA

Ook bij coalitiepartij CDA bestaat veel ergernis. CDA-Tweede-Kamerlid Van de Camp vroeg zich woensdag af waar Pechtold mee bezig is. Omdat het niet de eerste keer is dat Pechtold opzien baart met zijn uitspraken, oordeelt het CDA hard over de D66-minister. "Ik vind deze ijdeltuiterij inmiddels knap irritant worden", zei Van de Camp woensdag in het Radio 1-Journaal.

Excuses

Dat Pechtold inmiddels excuses heeft aangeboden, maakt het er voor Van de Camp niet beter op. Hij betitelde ze als "wrang" in het licht van het massale politie-optreden afgelopen vrijdag waarbij met zeven arrestaties van terreurverdachten een aanslag in Nederland lijkt voorkomen.

Terreurdreiging

Pechtold zei juist in het twee maanden geleden afgenomen interview met het blad Contact van de SGP-jongerenorganisatie dat Nederlanders overdreven reageren op de terreurdreiging. "We moeten nu eens minder kakelen over terreurdreiging. Naar mijn mening zullen we als samenleving moeten wennen aan deze nieuwe vorm van oorlogsvoering."

Pechtold

Op de vraag of hij bang is dat de grote steden het doelwit kunnen worden van een aanslag, antwoordt Pechtold: "Volgens mij moeten we onze kop koelhouden. De laatste tijd word ik me gewaar hoe overdreven Nederlanders reageren op de terreurdreiging. Alsof onze steden volzitten met terroristen."

Na een telefoongesprek met Balkenende liet Pechtold, die op de Antillen verblijft, dinsdagavond door de Rijksvoorlichtingsdienst verklaren "ten zeerste te betreuren dat uitspraken - twee maanden geleden gedaan in een interview over het grotestedenbeleid - nu zo in de publiciteit komen". Pechtold zegt de premier excuses te hebben aangeboden dat de indruk is ontstaan dat hij kritiek heeft op diens beleid.

Pechtold kwam recent nog in opspraak toen hij in een interview een discussie over de aftrek van de hypotheekrente bepleitte. "We zitten niet op de proefballonnetjes te wachten", zei CDA'er Van de Camp woensdag. De christen-democraten hopen dat premier Balkenende zijn minister weer duidelijk kan maken dat hij aan de slag moet met zijn portefeuille Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.