MIAMI/DE BILT - De orkaan Wilma is de sterkste orkaan die ooit is gemeten. Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum (NHC) woensdag bekendgemaakt. De orkaan Wilma nam eerder op de dag al verder in kracht toe en bereikt windsnelheden van meer dan 250 kilometer per uur. Wilma is daarmee een orkaan van de vijfde categorie, de hoogste op de schaal van Saffir en Simpson, meldde het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum (NHC).

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Een onderzoeksvliegtuig dat woensdag in alle vroegte over het 'oog' van de verwoestende storm vloog, mat volgens het NHC een extreem lage luchtdruk van 882 millibar. Wilma breekt hiermee het record van de orkaan Gilbert. Die bereikte in 1988 een waarde van 888 millibar. Zo'n luchtdruk is door gewone barometers niet meer waar te nemen.

Luchtdruk

De luchtdruk in het oog van een orkaan is volgens een woordvoester van het KNMI een maat voor de sterkte. "Hoe lager de luchtdruk, hoe krachtiger de orkaan." 888 Millibar is overigens niet de laagste waarde die ooit in een storm is gemeten. Het wereldrecord staat op 870 millibar en werd op 12 oktober 1979 gemeten in een tyfoon, zoals orkanen in de Grote Oceaan worden genoemd. Tyfoon TIp bereikte de enorme kracht bij Guam in de Grote Oceaan.

Het oog van de orkaan bevindt zich 550 kilometer ten zuidoosten van de noordpunt van het Mexicaanse schiereiland Yucatan. De verwachting is dat Wilma in de komende dagen langs Cuba en Mexico trekt en dan in noordoostelijke richting zal afbuigen richting de Amerikaanse staat Florida. De orkaan zal daar waarschijnlijk in het weekeinde aan land komen.

Maximale kracht

Dan is Wilma echter niet meer zo verwoestend als nu, verwachten de meteorologen van het NHC. De orkaan heeft inmiddels haar maximale kracht bereikt en zal als ze vermoedelijk vrijdag de zuidoostelijke Golf van Mexico binnengaat in kracht afnemen.

In Haïti zijn zeker tien mensen omgekomen door modderstromen die het gevolg waren van hevige regenval. In het zuiden van Cuba zijn dinsdag duizenden mensen geëvacueerd in verband met hevige slagregens. In de provincies Santiago, Guantánamo en Granma zijn honderden gebouwen beschadigd.

Cuba

In de provincies Santiago, Guantánamo en Granma in Cuba zijn aardverschuivingen gemeld. Honderden gebouwen zouden zijn beschadigd. Het oog van de orkaan bevindt zich op ongeveer 400 kilometer van het eiland.

Volgens weerbureau Weathernews Benelux trekt Wilma donderdag precies tussen Yucatan en Cuba door over zee. Beide gebieden, die populair zijn bij Nederlandse toeristen, moeten volgens Weathernews rekening houden met extreem zware regenval en harde wind.

Reisorganisaties

De reisorganisaties TUI en OAD houden de situatie nauwlettend in de gaten. "Het exacte pad dat de orkaan gaat volgen en de windsnelheden zijn nog niet precies bekend", aldus een woordvoerster van TUI. "De reisleiding ter plekke is al geïnformeerd, maar er is nog geen alarm afgegeven".

Oliemarkten

Ook op de oliemarkten worden de ontwikkelingen van Wilma op de voet gevolgd. Analisten zijn bang dat zij het voorbeeld van de 'zusjes' Katrina en Rita zal volgen. Die orkanen richtten vorige maand grote schade aan aan de olieplatforms en de raffinaderijen in de Golf van Mexico en de Amerikaanse zuidkust.

Wilma is de twaalfde orkaan van het seizoen en daarmee is een oud record geëvenaard. Het is namelijk pas voor de tweede keer sinds 1851 - het eerste jaar dat statistieken over orkanen werden bijgehouden - dat het Caribisch gebied in een seizoen door zoveel orkanen wordt getroffen. Dat gebeurde tot op heden alleen in 1969.