MOSKOU - Een Russische vissersboot waarop sinds afgelopen weekeinde twee Noorse visserij-inspecteurs vastzitten, is woensdagochtend gearriveerd in Russische territoriale wateren. Het schip Elektron heeft koers gezet naar de Noord-Russische haven Moermansk.

Dit is van officiële Russische bronnen vernomen. De Noorse inspecteurs hadden de boot zaterdag gestopt wegens illegaal vissen in de Barentszzee. Eerst leken de Russen gevolg te geven aan het Noorse bevel een haven in Noorwegen aan te doen, maar zondag ging de Russische vissersboot er ineens met de Noorse inspecteurs aan boord vandoor. De Noorse kustwacht slaagde er niet in de Russen op andere gedachten te brengen.

Territoriale wateren

Noorse schepen volgen de vissersboot even buiten de Russische territoriale wateren. Volgens officiële bronnen hopen Oslo en Moskou een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict. Een anonieme bron bij de Russische veiligheidsdienst FSB zou hebben verzekerd dat de Noren worden vrijgelaten.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dinsdag dat de Russische boot niet illegaal viste. De Noren zouden de vangstbeperkingen eenzijdig hebben ingesteld.