BAGDAD - Saddam Hussein is kalm en overtuigd van zijn onschuld. Dat zei de advocaat van de voormalige president van Irak dinsdag na een gesprek met de oud-dictator. Het proces tegen hem begint woensdag in een voormalig paleis in Bagdad.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik zag hem vanmiddag en zijn moraal is zeer hoog", zei raadsman Khalid al-Dulaimi tegen persbureau Reuters. "Ik vertelde hem over de aanklachten en hij zei zeker te zijn van zijn onschuld. Hij zei dat het hem niets kon schelen." Al-Dulaimi zal om verdaging van het proces vragen omdat hij onvoldoende tijd heeft gehad om zich voor te bereiden.

Bloedbad

Saddam en zeven hooggeplaatste voormalige handlangers moeten zich vanaf woensdag voor het Iraakse Speciale Tribunaal verantwoorden voor het bloedbad dat in 1982 in de plaats Dujail werd aangericht.

Deze zaak was volgens zegslieden bij het tribunaal het makkelijkst en het snelst voor te bereiden, maar de Iraakse aanklagers hebben nog meer voor Saddam in petto. Zo zijn er onder meer rechtszaken in voorbereiding naar aanleiding van het hardhandig neerslaan van Koerdische en sjiitische opstanden in 1991 en het vergassen van Koerden in de plaats Halabja in 1988.

Iran

Tot groot ongenoegen van Iran is er nog geen aanklacht tegen Saddam met betrekking tot de inval in Iran en oorlogsmisdaden die tijdens de daaropvolgende oorlog van 1980 tot 1988 zouden zijn begaan door het Iraakse leger. Dinsdag maakte een woordvoerder van het Iraanse ministerie van justitie bekend dat Iran alsnog een officieel verzoek heeft ingediend bij het Iraakse Speciale Tribunaal om Saddam ook wegens in Iran begane oorlogsmisdaden te vervolgen.

Eerlijk proces

Het is overigens maar zeer de vraag of Saddam een eerlijk proces zal krijgen, zegt voormalig Amerikaans minister van justitie en lid van zijn verdediging Ramsey Clark. Sinds Saddam in december 2003 door de Amerikanen gevangengenomen werd, zijn zijn rechten herhaaldelijk geschonden, aldus Clark. Zo zou hem onder meer toegang tot een advocaat naar keuze zijn onthouden en heeft hij onvoldoende mogelijkheid gehad om zijn verdediging voor te bereiden.

Overtredingen

Clark haalde dinsdag ook rapporten van mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International aan, waarin melding wordt gemaakt van mogelijke overtredingen van internationale verdragen door het Iraakse Speciale Tribunaal.