DEN HAAG - Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) heeft premier Balkenende er in een interview van beschuldigd bij te dragen aan het doemdenken in Nederland door geregeld te waarschuwen voor mogelijke terreuraanslagen. Pechtold bood dinsdagavond excuses aan voor zijn uitlatingen.

"We moeten nu eens minder kakelen over terreurdreiging. Naar mijn mening zullen we als samenleving moeten wennen aan deze nieuwe vorm van oorlogsvoering", zei Pechtold in een dinsdag verschenen interview met het blad Ons Contact van de jongerenorganisatie van de SGP. Volgens SGP-jongeren heeft de minister het interview vooraf goedgekeurd.

Overdreven

Op de vraag of hij bang is dat de grote steden het doelwit kunnen worden van een aanslag, antwoordt Pechtold: "Volgens mij moeten we onze kop koelhouden. De laatste tijd word ik me gewaar hoe overdreven Nederlanders reageren op de terreurdreiging. Alsof onze steden volzitten met terroristen".

Praatprogramma's

In Londen draaiden 24 uur na de aanslagen "weer speelfilms op televisie, terwijl wij de hele zomer zaten opgescheept met praatprogramma's waarin zelfbenoemde specialisten waarschuwden voor terreur", aldus de minister. Hij wil de veiligheidsdienst AIVD "voluit de ruimte" geven om terreurrisico's zoveel mogelijk te verkleinen. "We dienen vooral alert te zijn."

Kritiek

Na een telefoongesprek met Balkenende liet Pechtold, die op de Antillen verblijft, dinsdagavond door de Rijksvoorlichtingsdienst verklaren "ten zeerste te betreuren dat uitspraken - twee maanden geleden gedaan in een interview over het grotestedenbeleid - nu zo in de publiciteit komen". Pechtold zegt de premier excuses te hebben aangeboden dat de indruk is ontstaan dat hij kritiek heeft op diens beleid.

Hypotheekrente

Pechtold kwam begin oktober nog in opspraak toen hij een pleidooi hield om discussie te voeren over de aftrek van de hypotheekrente. Balkenende riep hem op het matje om duidelijk te maken dat er over het handhaven van de renteaftrek afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord en dat die ook voor Pechtold gelden.