GENEVE - Hulporganisaties hebben dinsdag de noodklok geluid over de trage manier waarop de internationale gemeenschap financiële hulp geeft aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Volgens het Rode Kruis wordt de nood in het rampgebied met de dag groter.

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan vroegen in eerste instantie een kleine 50 miljoen euro voor de slachtoffers van de aardbeving van anderhalve week geleden. Daarvan is nog maar een kwart toegezegd, zo maakte de directeur operaties van het Rode Kruis, Johnson, bekend.

Het Rode Kruis is bezorgd dat de organisatie Pakistaanse hulpverleners de komende vier maanden onvoldoende zal kunnen steunen bij de hulp aan tienduizenden families. Normaal krijgt de organisatie bij rampen van deze omvang het geld sneller, aldus Johnson.

Vergadering

Ook de Verenigde Naties (VN) hebben maar een klein deel van het gevraagde geld gekregen. Een zegsvrouw liet weten dat de afdeling belast met de coördinatie van rampenbestrijding (OCHA) tot nu toe 5 procent van de gevraagde 272 miljoen dollar (228 miljoen euro) heeft ontvangen. De VN heeft inmiddels een vergadering met rijke landen belegd, op 24 oktober, om de hulp te coördineren en geld in te zamelen.

De aardbeving tien dagen geleden leidde in Pakistan tot de dood van zeker 41.000 mensen. Meer dan 60.000 personen raakten gewond. Het kinderfonds van de VN, Unicef, schat dat 50 tot 60 procent van de doden kinderen zijn.

Kashmir

De Pakistaanse president Musharraf riep aartsvijand en buurland India op de zwaarbewaakte grens in de getroffen regio Kashmir te openen voor slachtoffers van het natuurgeweld. Op zijn beurt is Pakistan bereid om de grens met India te openen voor inwoners van het Indiase deel van Kashmir die willen helpen bij de wederopbouw van het zwaar getroffen gebied.

Beide landen claimen het bergachtige gebied en hebben er in het verleden meerdere oorlogen over gevoerd. Sinds vorig jaar geldt een broos staakt-het-vuren en steken weer enkele bussen de grens over.

Bellen

De Indiase regering reageerde positief op de oproep van Musharraf. Het land hoopt dat de hulpverlening verbetert. Eerder had het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken inwoners van Kashmir toestemming gegeven om hun familieleden aan de andere kant van de grens te bellen. Ook levert India voedsel, medicijnen, tenten en dekens.

De regering in New Delhi voelt er echter niets voor om Pakistan helikopters zonder bemanning uit te lenen. Pakistan wil geen Indiase piloten boven zijn grondgebied wegens de spanningen rond Kashmir. Helikopters zijn dringend nodig omdat de getroffen berggebieden verder alleen met ezels zijn te bereiken.

Besluit

De NAVO overweegt troepen naar Pakistan te sturen voor hulpverlening na de verwoestende aardbeving van 8 oktober. Een besluit daarover valt waarschijnlijk later deze week.

Huisvesting

Met het oog op de naderende winter, uitte een VN-functionaris in Pakistan zijn bezorgdheid over de problemen rond de huisvesting van de daklozen. In de hele wereld zijn niet genoeg tenten om de miljoenen ontheemden in Pakistan onder te brengen, stelde hij.

Tenten

Pakistan zelf is 's werelds grootste producent van wintertenten, maar de voorraad is al weg. De regering verstrekte ongeveer 100.000 tenten. Vanuit andere landen zijn 37.000 tenten aangekomen. Volgens de VN is dat nog steeds niet genoeg en zijn er zeker 300.000 nodig.