LEIDEN - Nederlanders die alleen de lagere school hebben doorlopen, leven korter en hebben minder gezonde levensjaren dan mensen met een hbo- of universitaire opleiding. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO Preventie en Gezondheid dat woensdag bekend is gemaakt.
onderzoek

Mannen met alleen lager onderwijs leven gemiddeld vijf jaar korter dan mannen met een hbo- of universitaire achtergrond, voor vrouwen is dit verschil tweeënhalf jaar.

Lager opgeleide mannen en vrouwen leven ook minder lang in goede gezondheid. Zo is de levensverwachting zonder chronische ziekte voor lager opgeleide mannen tien jaar korter dan voor hoger opgeleiden. Voor lager opgeleide vrouwen is de gezonde levensverwachting 8,5 jaar korter. De gezonde levensverwachting wordt bekeken aan de hand van beperkingen in bijvoorbeeld horen, zien, lopen en persoonlijke verzorging.

De grootste verschillen zijn volgens TNO te vinden in hoe gezondheid wordt ervaren. Lager opgeleide mannen en vrouwen voelen zich vaker ongezond dan de hoger opgeleide groep.