AMSTERDAM - Voormalig voorman van de Amsterdamse Hells Angels, 'Big Willem' van B. wordt tijdens verhoren onder druk gezet en bang gemaakt door de politie. Van B. behoort tot de groep van 45 Hells Angels die de politie maandagochtend vroeg op diverse plaatsen in het land arresteerde.

Om verdere wantoestanden tijdens verhoren te voorkomen, eiste Van B. via zijn advocaat M. van Gessel dinsdag in kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat verdere verhoren op geluids- of videoband worden opgenomen. Ook van medeverdachten en getuigen moeten de verhoren worden opgenomen.

Vijanden

Van B. zit momenteel vast op een politiebureau in Amsterdam. Hij is daar inmiddels verhoord. Volgens Van Gessel is Van B. daar onder meer toegevoegd: "Straks kom je in de lik en heb je een probleem". Daarmee zouden de verhoorders van 'Big Willem' hebben bedoeld dat hij in een huis van bewaring of gevangenis wel eens vijanden tegen het lijf zou kunnen lopen.

Naast Van B. zitten er nog 41 Angels vast. Zij worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Moordplan

Vijanden lijkt Big Willem genoeg te hebben. Hij werd vorig jaar met veel poeha gedwongen de gelederen van de Amsterdamse Angels te verlaten, omdat hij betrokken zou zijn bij een plan om de vermeende Amsterdamse crimineel Willem H. te liquideren. De in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra zou Van B. hebben verzocht het moordplan uit te voeren. Van B. heeft iedere betrokkenheid ontkend.

Lijvig rapport

Advocaat Van Gessel weet zich in zijn eis gesteund door de aanbevelingen van de commissie-Posthumus, die een lijvig rapport produceerde over de misstanden en fouten bij politie en justitie in het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord. Een van de aanbevelingen van Posthumus c.s. was om verhoren van verdachten voortaan op beeld- of geluidsband vast te leggen.

Erecode

Van Gessel meent dat die werkwijze in de zaak tegen de Angels moet worden toegepast. De bewijsgaring tegen de Angels ligt moeilijk, omdat te verwachten valt dat zij, conform hun 'erecode', iedere medewerking daaraan zullen weigeren. Getuigen zullen uit angst niet durven verklaren. En dus, aldus Van Gessel, "zal de politie zeer gebeten zijn op het loskrijgen van verklaringen". Van B. en Van Gessel vrezen dat daarbij minder orthodoxe verhoormethoden zullen worden ingezet.

Namens de gedaagde in het geding, de Staat, betoogde landsadvocate C. Bitter dat de wet niet voorschrijft dat verhoren moeten worden opgenomen. De aanbevelingen van de commissie-Posthumus "bieden geen recht" op opname.

Vertalen

Voorts wees zij erop dat nog niet vaststaat hoe de aanbevelingen van Posthumus zich naar de praktijk zullen vertalen. Het Openbaar Ministerie bezint zich daar nog op. In beginsel is de aanbeveling om verhoren op te nemen voorbehouden aan bijzondere gevallen. Volgens Bitter is de zaak tegen de Hells Angels niet zo'n bijzonder geval.

Rechter Y. Poelmann doet woensdag om 11.00 uur uitspraak.