DEN HAAG - Minister Donner van Justitie vindt het ongewenst dat BNN een televisiepresentator harddrugs laat gebruiken. Ook ziet de minister dit niet als "een methode om jeugdigen over drugs voor te lichten". Donner acht het gebruik van drugs op televisie bij wijze van 'test' maatschappelijk risicovol en daarmee ongewenst.

Donner schrijft dit in antwoord op vragen van het CDA-Tweede-Kamerlid Joldersma over het BNN-programma Spuiten & Slikken. Daarin ervaren twee verslaggevers zelf wat het is om verschillende drugs tot je te nemen en seksueel te experimenteren.

Donner geeft in zijn antwoorden aan dat hij het programma niet kan voorkomen, omdat er tijdens de uitzending niks strafbaars wordt gedaan en BNN de uitzendregels in acht neemt. Spuiten & Slikken wordt niet voor 22.00 uur uitgezonden.

Strafbare feiten

De minister schrijft verder dat het Openbaar Ministerie de uitzendingen nauwgezet blijft volgen. Daarbij wordt gelet op het eventueel plegen van strafbare feiten die voor vervolging in aanmerking komen.

Andere mening

BNN-directeur L. Drillich zegt dinsdag dat het niet aan de minister van justitie is om te bepalen of een programma ongewenst is of niet. "Wij hebben er een andere mening over en vinden niet dat we een grens zijn overgegaan in dit programma. We zoeken het randje op, dat wel, maar we vinden dat het doel de middelen heiligt."

Volgens Drillich worden jongeren, ook buiten de Randstad, vaak geconfronteerd met drugsgebruik als ze uitgaan. Zijn omroep wil daarom op een BNN-manier aandacht besteden aan de gevolgen van drugsgebruik en daarnaast een leuk en informatief programma maken over seks en drugs.

Laat tijdstip

"Het programma wordt niet voor niets na 23.00 uur uitgezonden. Maandagavond hadden we op dat late tijdstip toch nog 500.000 kijkers, dus het programma wordt goed bekeken. Op onze internetfora krijgen we reacties als: 'leuk dat jullie die drugs uitproberen, dan hoef ik dat niet te doen'. Dat zegt toch ook wel wat."