EINDHOVEN - De Eindhovense moskeeën onderhouden geen banden met terroristische groeperingen. Dat stellen de besturen van de gebedshuizen in een woensdag uitgegeven gezamenlijke verklaring. De besturen ontkennen ten stelligste dat er in het verleden via een Eindhovense moskee geld zou zijn doorgesluisd naar de Hamburgse cel van het terreurnetwerk van al-Qaeda.

Het Eindhovens Dagblad had dat vorige week gemeld. Met dat geld zouden later de vlieglessen van de plegers van de aanslagen in de VS zijn betaald, berichtte de krant, die zich baseert zich op een niet met naam genoemde bron.

De moskeebesturen zeggen dat ze geschrokken zijn van die bewering. "We betreuren het dat dergelijke onjuiste beschuldigingen zijn geuit tegen de moslimgemeenschap in Eindhoven", aldus een woordvoerder. Mocht het vermoeden bestaan dat aanhangers van al-Qaeda of andere terroristische groeperingen zich in de moskeeën schuldig maken aan ronselpraktijken, dan zullen de besturen daarvan aangifte doen bij de politie, aldus de verklaring.

Burgemeester Welschen liet eerder deze week ook al weten dat er geen aanwijzingen zijn dat Eindhoven een broeinest is van al-Qaeda-leden. Er zijn volgens hem evenmin bewijzen dat via een Eindhovense moskee geld is terechtgekomen bij een Hamburgse cel van het terroristisch netwerk.

Onlangs zijn in Eindhoven wel enkele mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij al-Qaeda. In januari zijn in Kashmir twee Marokkaanse jongens uit Eindhoven door grenstroepen doodgeschoten. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vermoedt dat ze waren geronseld .