ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft moslima Soumaya S. dinsdag veroordeeld tot negen maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Zij krijgt haar straf voor verboden wapenbezit.

Officier van justitie K. Plooy gaf tijdens de inhoudelijke behandeling van deze zaak al aan dat hij niet kon bewijzen dat de vrouw een terroristisch oogmerk voor het wapenbezit heeft gehad. De rechtbank sprak haar daarvan dan ook vrij.

Soumaya S. en Martine van den O. werden in juni opgepakt. De arrestaties van deze moslima's hielden verband met de aanhouding van de toen voortvluchtige Nouriddin El F., vermoedelijk kopstuk van de vermeende terreurorganisatie de Hofstadgroep. Hij is ook de echtgenoot van Soumaya.

Machinepistool

Deze man had een doorgeladen machinepistool bij zich toen een arrestatieteam hem overmeesterde op het Amsterdamse station Lelylaan. Soumaya werd samen met El F. aangehouden. Korte tijd daarna is Martine van den O. in Rijswijk (Zuid-Holland) gearresteerd. Zij is al enige tijd geleden vrijgelaten.

Vrijspraak

"Uit het onderzoek is niet vast komen te staan dat Soumaya S. iets van plan was om te doen, toen ze werd gearresteerd", concludeerde Plooy tijdens de behandeling van deze zaak. Daarom vroeg de aanklager vrijspraak voor de verdenking dat het wapenbezit in het geval van de vrouw uit terroristisch oogmerk was. "Als officier van justitie zeg ik wel dat El F. niet voor niets met een gereedstaand automatisch vuurwapen zal hebben rondgelopen."

Wel moet Soumaya volgens de aanklager hebben geweten dat haar man een vuurwapen had en ermee rondliep. Dat maakt hij onder meer op uit de manier waarop de vrouw reageerde bij de aanhouding. Ze probeerde haar man af te schermen, wellicht om hem de mogelijkheid te geven zijn wapen te pakken.

Telefoongesprek

Ook maakte S. tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met haar broer melding dat ze over het automatisch machinepistool beschikte. Ze noemde daarbij het merk van het wapen, een Agram 2000, hetzelfde wapen dat Nouriddin bij zich had. Ook heeft ze aan medegedetineerden verteld dat ze wist dat El F. met een doorgeladen vuurwapen rondliep.

Soumaya S. bleef tijdens de behandeling van de zaak hardnekkig ontkennen dat ze wist dat haar man over het vuurwapen beschikte. De rechtbank in Rotterdam zei dinsdag haar niet te geloven. De rechters concluderen dat Soumaya op de hoogte moet zijn geweest.

Ingestemd

"Omdat ze zich hiervan niet heeft gedistantieerd, heeft ze impliciet ingestemd en is daarom schuldig aan het mede voorhanden hebben van het vuurwapen, de munitie en de geluiddemper waarover haar man El. F beschikte."