MIAMI - De tropische storm Wilma, die zich nu tussen Honduras en Jamaica bevindt, is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan, van de eerste categorie, de laagste op de schaal van Saffir en Simpson. Bij die orkaankracht horen windsnelheden van tussen de 120 en 150 kilometer per uur. Dat heeft het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum dinsdag gemeld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Wilma, die zich nu op de lijn tussen het zuiden van Honduras en de Caymaneilanden bevindt, dreigt de komende dagen uit te groeien tot een "intense orkaan", waarschuwde het NHC. De orkaan trekt in de komende dagen westelijk langs Cuba en zal daarna waarschijnlijk in noordoostelijke richting afbuigen, richting de Amerikaanse staat Florida.

Beschadigd

In het zuiden van Cuba zijn dinsdag duizenden mensen geëvacueerd in verband met hevige slagregens die door Wilma worden veroorzaakt. In de provincies Santiago, Guantanamo en Granma zijn aardverschuivingen gemeld. Honderden gebouwen zouden beschadigd zijn geraakt. Het oog van de orkaan bevindt zich op ongeveer 400 kilometer van het eiland.

Volgens het weerbureau Weathernews Benelux trekt Wilma donderdag precies tussen Yucatan en Cuba door over zee. Beide gebieden, die populair zijn bij Nederlandse toeristen, moeten volgens Weathernews rekening houden met extreem zware regenval en harde wind.

Nog geen alarm

De reisorganisaties TUI en OAD stelden dinsdag de situatie nauwlettend in de gaten te houden. "Het exacte pad dat de orkaan gaat volgen en de windsnelheden zijn nog niet precies bekend", aldus een woordvoerster van TUI. "De reisleiding ter plekke is al geïnformeerd, maar er is nog geen alarm afgegeven".

Oliemarkten

Ook op de oliemarkten worden de ontwikkelingen van Wilma op de voet gevolgd. Analisten zijn bang dat de nieuwe orkaan het voorbeeld van de 'zusjes' Katrina en Rita zal volgen. Deze orkanen richtten vorige maand grote schade aan aan de olieplatforms en de raffinaderijen in de Golf van Mexico en de Amerikaanse zuidkust.

Oud record

Wilma is de twaalfde orkaan van het seizoen en daarmee is een oud record geëvenaard. Het is namelijk pas voor de tweede keer sinds 1851 - het eerste jaar dat statistieken over orkanen werden bijgehouden - dat het Caribisch gebied in een seizoen door zoveel orkanen wordt getroffen. Dat gebeurde tot op heden alleen in 1969.