AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft dinsdag tien kraakpanden in de stad ontruimd. In totaal zijn hierbij vijf personen aangehouden, aldus een woordvoerster van de politie. De mobiele eenheid stuitte nauwelijks op weerstand van de krakers. Wel waren enkele panden gebarricadeerd.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Pascal Fielmich | ME in aktie tegen krakers

De ME begon met het ontruimen van een pand aan de Holendrechtstraat in de Amsterdamse rivierenbuurt. Bij de volgende klus op de Heiligeweg in de binnenstad hield de politie drie krakers aan. Bij een pand aan de Ceintuurbaan gooiden krakers met verf, waarna twee mensen zijn aangehouden. De ME zette hier kort een waterkanon in.

Reguliere ontruimingsronde

Daarna vervolgde de politie haar tocht naar de Reguliersbreestraat en zes andere panden in Amsterdam en Amstelveen. De ME-karavaan betrof een 'reguliere ontruimingsronde' van de Amsterdamse politie. Drie keer per jaar maakt de ME een rondje door de stad om krakers uit panden te zetten.

De politie ontruimde zaterdag al een kraakpand aan de Nieuwezijds Voorburgwal, een paar dagen eerder dan gepland, nadat een feestje daar uit de hand was gelopen. De ME arresteerde toen veertien krakers, waarvan het grootste deel nog vastzit.