DEN HAAG - 'Kleren maken de man' luidt het spreekwoord. Toch wordt op prinsjesdag altijd meer gekeken naar de kleding van de vrouw. Vooral naar de hoedjes. Maar hoewel ze geen hoofddeksel droeg, was prinses Máxima absoluut de mooiste volgens modeontwerpers M. Collignon uit Amsterdam en E. van Rijn uit Den Haag.

"Subliem" noemde Van Rijn de rode creatie waarin Máxima op haar eerste prinsjesdag in de Ridderzaal verscheen. "Het totaalbeeld was perfect en vooral de rode verentooi op haar achterhoofd maakte het helemaal af", aldus de ontwerper.

Margriet

Over de kleding van de andere aanwezige leden van het koninklijk huis was hij minder tevreden. De jurk van prinses Margriet was volgens Van Rijn "wel mooi, maar paste niet bij de hoed". Ook de broek van prinses Laurentien moest het ontgelden. "Ik houd niet van broeken bij dergelijke gelegenheden", verklaart de couturier.

De Amsterdamse ontwerpster Collignon was juist wel te spreken over het uiterlijk van Laurentien. "We leven in de 21e eeuw en dan mag dat wel." Ook de jurk van koningin Beatrix was goed. "Het is wel een wat zware, sombere japon, maar het staat haar heel chic", oordeelt Collignon.

Hoedje Terpstra

Wat volgens de modeontwerpster echt niet kon was het hoedje van ex-staatssecretaris Terpstra. Collignon: "Het hoedje zelf is leuk, maar het stond haar gewoon echt niet."

Hoewel de dames het meest opvallend waren, hadden de ontwerpers ook nog wat te zeggen over de heren. Vooral de oranje das van minister Heinsbroek van Economische Zaken viel erg op. "Hij is gewoon anders en dat mag gezien worden", aldus Collignon. Van Rijn had nog wel een advies voor de heren: "Ze moeten eens wat betere overhemden kopen, dan zit de boord beter!"