ARNHEM - Akzo Nobel ontwikkelt een menselijk vaccin tegen het H5N1-virus, beter bekend als vogelgriep. Het bedrijfsonderdeel Nobilon kreeg recent Europese goedkeuring om te beginnen met de productie van menselijke griepvaccins voor gebruik in klinisch onderzoek.

Akzo Nobel liet dinsdag weten in de loop van 2006 met de eerste klinische test met het H5N1-vaccin te beginnen. "De huidige situatie in Europa laat zien dat er snel een menselijk vaccin moeten komen tegen deze potentieel dodelijke ziekte", aldus bestuurslid Toon Wilderbeek van het farmacie- en chemieconcern.

Vaccineren

Volgens de Dierenbescherming moet Minister Veerman van Landbouw het mogelijk maken om hobbypluimvee, biologische en vrije uitloopkippen te vaccineren tegen vogelgriep. De bewindsman moet hiervoor met spoed toestemming vragen aan de Europese Commissie, stelde de organisatie.

Ruimen

De Dierenbescherming wijst erop dat het vogelpestvirus dichterbij komt. "We zijn nu nog op tijd, dus laten we alsjeblieft gaan vaccineren!", aldus directeur T. Posthumus Meyjes. Hij vreest dat wanneer Veerman niet in actie komt "we straks nog maar een optie hebben en dat is dat afschuwelijke ruimen van talloze dieren".