SYDNEY - Zelfdoding is vaak een zeer impulsieve daad. Meer dan de helft van de mensen die een poging doen zich van het leven te beroven hebben er tien minuten of minder over nagedacht. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van wetenschappers van de University of Western Sydney in Australië, meldden Australische media.

Onderzoeker Marianne Wyder zei dat zij en haar collega's verrast waren over de uitkomst van het onderzoek. "Een van de grootste verrassingen was dat de mensen die proberen zichzelf wat aan te doen, dat doen op het moment dat zij veel psychische pijn hebben", zei zij in een radio-interview.

Ontsnappen

"Zij willen eerder aan die pijn ontsnappen dan dat zij echt dood willen. De overgrote meerderheid van de mensen die proberen zichzelf wat aan te doen, willen geen eind aan hun leven. Zij willen alleen maar een beter leven."

Wyder en haar collega's onderzochten negentig mensen van 17 tot 65 jaar die in het ziekenhuis belandden nadat zij hadden geprobeerd een eind aan hun leven te maken.

Voorbedachte rade

De andere verrassende uitkomst van het onderzoek was dat 51 procent van de onderzochte personen vertelde minder dan tien minuten te hebben nagedacht over hun plan. Nog eens 16 procent zei minder dan een half uur met het idee rondgelopen te hebben. Wyder stelt dat deze bevinding afrekent met de mythe dat zelfdoding iets is wat iemand met voorbedachten rade doet.

Alcohol en drugs

De impulsiviteit wordt sterk aangewakkerd door gebruik van alcohol en drugs, vooral bij mannen. "Van de mensen die drugs en alcohol hadden gebruikt voor de poging, had 90 procent er minder dan tien minuten over nagedacht."

De uitkomsten van het onderzoek waren overigens niet allemaal somber makend. Het voornemen om een eind te maken aan het leven kan soms net zo snel verdwijnen als het opkomt. Slechts 21 procent van de ondervraagden zei dat zij twaalf uur na hun poging tot zelfdoding nog suicidale gevoelens hadden.