BERLIJN - De vorige maand gekozen Duitse Bondsdag komt dinsdag in Berlijn voor zijn constituerende zitting bijeen. Die zal worden geopend door het oudste lid, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily (73).

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het is de bedoeling dat de parlementariërs dan de 56-jarige CDU'er Norbert Lammert tot nieuwe voorzitter kiezen, als opvolger van Wolfgang Thierse (SPD).

Schröder

Met het begin van het werk van de nieuwe Bondsdag eindigt tevens de ambtstermijn van de oude bondsregering. Bondskanselier Schröder en de andere zittende ministers die eveneens in het parlement zijn gekozen, zullen daarom tussen de 'gewone' parlementariërs zitten, de anderen op de publieke tribune. Het regeringsvak blijft leeg.

Ontslag

Bondspresident Köhler zal bondskanselier Schröder en zijn kabinet dinsdagmiddag ontslag verlenen. Tevens zal hij volgens de traditie de demissionaire kanselier en ministers 'verzoeken' de lopende zaken te blijven behartigen tot hun opvolgers zijn benoemd.

Als de kabinetsformatie naar nu wordt verwacht half november is afgerond, kiest de Bonsdag Angela Merkel (CDU/CSU) tot bondskanselier, als eerste vrouw en eerste Oost-Duitser.