BEESEL/MAASTRICHT - Wegenbouwer Heijmans is dinsdagochtend begonnen met het openbreken van de oude Streekweg bij Beesel, waaronder dertig jaar geleden mogelijk het lichaam van Marjo Winkens uit Schimmert is begraven. De wegenbouwers zijn daarbij alert op het mogelijk aantreffen van een stoffelijk overschot.

De wegenbouwers gaan niet gericht zoeken naar het sinds 1 september 1975 vermiste meisje, maar schakelen de politie in als onder het asfalt iets verdachts wordt aangetroffen, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Maastricht.

Begraven

De Streekweg wordt de komende drie weken over een lengte van enkele honderden meters opgebroken, vernieuwd en verbreed. De politie vermoedt dat het toen 17-jarige meisje na bezoek aan een kermis in Sittard is vermoord en bij Beesel is begraven op een plek waar niet veel later de Streekweg werd aangelegd. Vlakbij zijn indertijd namelijk spullen van het meisje gevonden.

Asfalt

Het is onwaarschijnlijk dat nog deze week een lichaam onder het asfalt wordt gevonden, omdat het frezen en weggraven van de asfaltlagen enkele dagen duurt. Pas volgende week begint de aannemer de onderliggende zandlaag af te graven tot een diepte van een halve tot een meter, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat dinsdag.

De politie heeft overigens geen opdracht gegeven om naar een eventueel lijk uit te zien, maar de aannemer graaft de weg voorzichtig af voor het geval toch iets wordt aangetroffen. De politie betwijfelt of op die plek een lijk wordt gevonden.

Portier

Over dader en motief tast de recherche in het duister. In 1980 rees bij de politie de verdenking dat een toen 30-jarige portier van enkele Haagse nachtclubs wel eens de dader kon zijn geweest. Deze man, Koos H., was opgepakt omdat hij drie meisjes (11, 12 en 18 jaar) zou hebben verkracht en vermoord. De man kreeg rond de verdwijning van Winkens een parkeerbon in Maastricht en was dus in de buurt. Maar H. ontkende en werd niet veroordeeld voor de moord op Winkens. Wel kreeg hij in 1982 levenslang voor de andere moorden en verkrachtingen. Sinds 1999 verblijft hij in een tbs-kliniek.

Elk jaar komen bij de politie nog nieuwe tips binnen over de zaak. De ouders van Winkens, die enig kind was, zijn inmiddels overleden, de zaak op zich is verjaard.