HILVERSUM - Willem van B., voormalig voorman van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels, wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij moord dan wel doodslag. Ook verdenkt justitie hem van betrokkenheid bij de mishandeling van de tv-presentatoren Barend en Van Dorp. Dat zei de advocaat van 'Big Willem', M. van Gessel, maandag in de talkshow van Barend en Van Dorp bij Talpa.

Van B. werd maandag gearresteerd tijdens de grootscheepse actie van politie en justitie, verspreid over het land, tegen de Hells Angels.

Liquidatie

Volgens Van Gessel is de verdenking jegens Van B. het resultaat van "vier jaar rechercheren". In het onderzoek naar de vermeende criminele activiteiten van Van B. wordt ook de rol van de Amsterdamse Hells Angels meegenomen bij de liquidatie van drie Limburgse Angels, zogeheten Nomads, in februari 2004. Een aantal Nomads is door de rechtbank in die zaak veroordeeld.

Tijdens het Nomadsproces is besproken of en zo ja in hoeverre de Amsterdamse Angels opdracht hebben gegeven voor die drievoudige moord. Getuigen hebben in de richting van Van B. en de zijnen gewezen, Van B. zelf heeft de aantijging als onzinnig van de hand gewezen.

Barend en Van Dorp

Barend en Van Dorp werden in 2000 voorafgaand aan een uitzending van hun programma door een tiental Amsterdamse Angels in hun kleedkamer bezocht en mishandeld. De reden daarvoor was dat zij zich kritisch over de Hells Angels hadden uitgelaten. De Angels eisten een publiekelijke rectificatie - het tv-duo gaf daaraan gevolg.

Van B. is al geruime tijd voorwerp van onderzoek voor justitie. Hij zou plannen hebben gesmeed om de Amsterdamse crimineel Willem H. tegen betaling uit de weg te ruimen. Opdrachtgever hiervoor zou de doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra zijn geweest, die door H. jarenlang zou zijn afgeperst. Volgens Van Gessel heeft Van B. geweigerd aan dit plan mee te werken. De affaire leidde ertoe dat Van B. werd gedwongen de Hells Angels te verlaten.

Lange adem

Van Gessel verwacht dat de huidige zaak voor Van B. er een van lange adem wordt.