AMSTERDAM - Ayaan Hirsi Ali, wetenschappelijk medewerkster van de Wiardi Beckman Stichting (WBS), is deze week met de dood bedreigd. De bedreigingen zijn geuit na optredens van Ali in de televisieprogramma's Rondom Tien en Barend en Van Dorp. De Somalische deed daarin uitspraken over de emancipatie van moslimvrouwen. Dit heeft directeur P. Kalma van de WBS, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, dinsdagavond bekendgemaakt.

Volgens Kalma staat Ayaan Hirsi Ali onder politiebewaking. De politie neemt de bedreigingen aan haar adres 'ernstig'. Kalma wil niet veel kwijt over degenen die de Somalische bedreigen, maar volgens hem moeten ze gezocht worden in kringen van fundamentalistische moslims. "Er is informatie tot haar gekomen dat er plannen zijn om haar iets aan te doen", aldus Kalma.

Ali is bezig met de voorbereidingen van een onderzoek naar de verhouding tussen integratie en vrouwenemancipatie, gericht op moslimvrouwen. Ze doet dat in opdracht van de Wiardi Beckman Stichting. Volgens Kalma is Ali niet van plan dit onderzoek op te geven. "Bestuur en staf van de stichting zullen haar zoveel mogelijk steunen", zegt hij. De stichting is verbijsterd over de bedreigingen.