BAGDAD - De definitieve uitslag van het Iraakse referendum over de grondwet komt later in verband met mogelijke onregelmatigheden. De Iraakse kiescommissie zag zich gedwongen de bekendmaking uit te stellen omdat de cijfers uit de meeste Iraakse provincies "te hoog" zijn. Waarnemers gaan er vanuit dat het de opkomst betreft.

De commissie wilde zo snel mogelijk de uitslag van het referendum van zaterdag bekendmaken. Zij verwacht nu nog enkele dagen nodig te hebben om de cijfers te controleren. De commissieleden spraken over een moeilijke en moeizame operatie.

Goedkeuring

Eerder maandag bleek uit voorlopige resultaten dat in zes, door sjiieten gedomineerde provincies in het zuiden van Irak massaal voor de grondwet is gestemd. Ruim 90 procent van de bevolking gaf tijdens het referendum haar goedkeuring.

Uit de resultaten blijkt verder dat in twee door soennieten gedomineerde provincies in meerderheid tegen de constitutie is gestemd. In Salaheddin zei maar liefst 80 procent van de kiezers 'nee'. In Diliya stemde 54 procent tegen de tekst van de nieuwe grondwet.

Verworpen

De uitslagen in de vier andere soennitische provincies zijn daarom van cruciaal belang. Als in drie van de achttien provincies een tweederde meerderheid de grondwet afkeurt, is de constitutie verworpen.

Olie

Veel soennieten zijn tegen de grondwet omdat daarin is vastgelegd dat Irak een sterk federale staat wordt. Ze vrezen in de toekomst niet meer te delen in de belangrijke inkomsten uit olie in de sjiitische en Koerdische gebieden.

In de westelijke provincie al-Anbar, waarvan Ramadi de hoofdstad is, werd vooraf het hoogste percentage neestemmers verwacht. Geweld in en rond Ramadi leidde ertoe dat de opkomst bij het referendum in de stad erg laag was.

Bombardementen

Door bombardementen en hevige gevechten met Amerikaanse troepen kwamen zeker zeker zeventig militanten om het leven, meldde het Amerikaanse leger.

Onder de doden zijn minstens twintig personen die omkwamen door een luchtaanval op een groep vermeende terroristen. Zij zouden bezig zijn geweest een bom te plaatsen. Artsen en ooggetuigen hadden eerder ook melding gemaakt van het bombardement, waardoor ook burgers gedood en gewond zouden zijn geraakt.

Verzet

Ramadi is een bolwerk van verzet tegen de buitenlandse bezetting van Irak. In de stad ten westen van Bagdad waren zaterdag vijf Amerikaanse militairen om het leven gekomen door een bomaanslag.