AMSTERDAM - Jan Mulder heeft maandag het eerste exemplaar van de nieuwe Dikke van Dale in ontvangst genomen. De veertiende editie van het Nederlandse woordenboek ligt vanaf dinsdag in de winkel.

Sinds de vorige editie in 1999 zijn er negenduizend nieuwe woorden bijgekomen. Woorden als kofferbakhandel, regenboogcoalitie, sorrydemocratie, fortuynisme, bioterreur en tepelklem staan voor de eerste keer in de Dikke van Dale.

De Dikke van Dale volgt op het nieuwe Groene Boekje, dat zaterdag werd gepresenteerd. Het Groene Boekje bestaat sinds 1954 en was tot zaterdag één keer opnieuw uitgebracht, zes jaar geleden.

Prisma, Spectrum en de Dikke van Dale hadden met de Nederlandse Taalunie afgesproken dat nieuwe woordenboeken op het Groene Boekje zouden volgen. Het Groene Boekje is de officiele woordenlijst met de spellingsregels van de Nederlandse taal. "Op deze manier voldoen deze producten aan de officiele regels en dat zorgt voor eenheid", zegt woordvoerder Ilse van Bladel van de Nederlandse Taalunie.