BERLIJN - De nieuwe CDU-bondskanselier Angela Merkel heeft maandag haar ministersploeg rondgekregen. Zij maakte aan het begin van de middag de namen bekend van de zeven christen-democratische bewindsleden die zij graag in haar kabinet plaats wil laten nemen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De SPD, die samen met de CDU een zogenoemde 'Grote Coalitie' vormt, presenteerde haar kandidaat-ministers al vorige week.

De premier van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, CSU-voorman Edmund Stoiber, wordt Merkels minister van Economische Zaken. Wolfgang Schaüble zal aan het hoofd staan van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat hij veertien jaar geleden ook al leidde onder CDU-bondskanselier Kohl. Franz Josef Jung, een CDU-leider in de deelstaat Hessen is de beoogde minister van Defensie.

Annette Schavan moet de federale minister van Onderwijs worden. Zij is op dit moment minister van Cultuur in de deelstaat Baden-Württemberg. Minister van Gezinszaken wordt Ursula von der Leyen, de huidige minister van Sociale Zaken in de deelstaat Nedersaksen.

Horst Seehofer is de beoogde CDU-minister van Landbouw en Consumentenbescherming. Thomas de Maizière gaat als minister de Bondskanselarij leiden.

Doelstellingen

Het kabinet is dus - op een eventuele minister van Cultuur na - rond, maar het moeilijkste begint pas. De onderhandelingen over het regeerakkoord gingen maandagmiddag van start. Terwijl Gerhard Schröder en zijn rood-groene ploeg doorregeren, gaan teams van zestien personen van zowel CDU/CSU en SPD - onder wie Schröder - onderhandelen over de doelstellingen van een gemeenschappelijke regering voor de komende vier jaar.

Daarna moeten de partijcongressen een besluit nemen over de afspraken. Pas dan kan de regering aan de slag. De partijen hopen dat de onderhandelingen medio november met succes zijn afgerond.

Machtsstrijd

Merkel zei maandagmiddag harde onderhandelingen te verwachten. Zij heeft niet alleen te maken met de opstelling van de SPD, maar ook met de machtsstrijd binnen CDU/CSU. Naar verluidt zou er maandag een onaangename confrontatie zijn geweest tussen Merkel en CSU-leider Edmund Stoiber. Een CDU-parlementslid vroeg wat Stoiber nu precies had bedoeld met zijn opmerkingen over de bevoegdheid van Merkel om richtlijnen vast te stellen.

Stoiber, die had laten doorschemeren dat hij voor Merkel als regeringsleider slechts een beperkte volmacht zag, zou behoorlijk geïrriteerd zijn geweest over het niet mis te verstane antwoord dat Merkel gaf: "Een bondskanselier, ook als die vrouwelijk is, heeft natuurlijk de bevoegdheid richtlijnen vast te stellen." De fractieleden maakten met hun luide applaus duidelijk dat zij partij kozen voor Merkel en tegen Stoiber.

Onenigheid

Daarvoor was er ook al duidelijk sprake van onenigheid tussen de twee, omdat Stoiber de benoeming van Horst Seehofer tot minister van Consumentenbescherming en Landbouw er tegen de wil van Merkel doorgedrukt had. Maar ook hier maakte de fractie volgens insiders duidelijk dat hij dat misschien beter niet had kunnen doen. Bij de presentatie van de kandidaat-minister na het fractieberaad stond Stoiber er duidelijk geërgerd bij.