UTRECHT - Omdat zij als moslima geen hoofddoek draagt, werd docente Arabisch Samira Haddad eind mei niet aangenomen op het Islamitisch College Amsterdam (ICA). De 32-jarige Amsterdamse vocht maandag deze afwijzing aan voor de Commissie Gelijke Behandeling.

Haddad, een moslima die opgroeide in Tunesië, stelt dat zij niet gewend is in het openbare leven een hoofddoek te dragen. Zij wees erop dat zij eerder zonder problemen stage liep op een islamitische school in Rotterdam en dat zij ook nooit moeilijkheden ondervond in islamitische landen waar zij woonde en werkte.

Discussie

Volgens rector E. Bijkerk volgt de afwijzing van Haddad uit de statuten van de school. Daarin is opgenomen dat de school de regels van de koran en de soenna volgt. Over die regels, waaronder het gebod dat gelovige vrouwen hun hoofd moeten bedekken, is geen discussie mogelijk, aldus het schoolbestuur.

Vrijstelling

Niet-islamitische leraren kunnen volgens de statuten van de school een vrijstelling krijgen van deze verplichtingen. "Als mevrouw Haddad zou stellen dat zij geen moslima is, dan zou zij in principe gewoon bij ons aan het werk kunnen", aldus bestuurslid E. de Jong. De commissie doet over uiterlijk acht weken uitspraak.