NAPELS - Vulkanologen hebben onder de Vesuvius een reusachtig magmameer ontdekt. Het vloeibare gesteente, verspreid over een oppervlakte van 400 vierkante kilometer, bevindt zich ongeveer acht kilometer diep. Het magmameer reikt van de Golf van Napels tot de Appennijnen.

De vulkanologen van de Universiteit van Napels zijn de grote hoeveelheid magma op het spoor gekomen tijdens jarenlange bodemmetingen. In die periode wekten zij kunstmatig schokgolven op en registreerden de effecten daarvan. Hun onderzoek beschrijven zij in het vakblad Nature

De ontdekking bewijst dat de Vesuvius nog steeds actief is en tot uitbarsting kan komen, zei de directeur van het vulkaanobservatorium van Napels, Gianni Macedonio. Het voordeel is volgens hem dat voortaan een nieuwe uitbarsting veel beter kan worden voorspeld.

Macedonio stelde de zowat 800.000 mensen die in het gebied rond de Vesuvius leven gerust: er is op dit moment geen verhoogd gevaar. Bij de bekendste - en meest verwoestende - uitbarsting van de Vesuvius, in het jaar 79 na Christus, werd de Romeinse stad Pompeji volledig verwoest. De asregen kostte duizenden mensen het leven.