UTRECHT - Circa tweehonderd jongeren zijn met prinses Máxima maandagmorgen omstreeks half tien vanaf Utrecht Centraal Station vertrokken met de Zilverrail, de feesttrein ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix.

De omgebouwde intercity heeft negen wagons met jongerenthema's, zoals muziek, cultuur, sport, opleiding en werk.

Gratis

Máxima rijdt tot aan Eindhoven mee met de 'Koninklijke Feest-Express', die zij samen met voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft geopend. In de wagon over werk en opleiding deed de prinses nog een beroepskeuzetest. Daaruit kwam naar voren dat zij niet geschikt is voor de bouw, maar wel voor techniek.

Soap

In een andere wagon heeft Máxima auditie gedaan voor een soap. Ze werd daarbij een beetje overvallen, omdat twee meisjes de opdracht hadden gekregen haar om de nek te vliegen als hysterische fans.

Beatrix

De Zilverrail rijdt tot en met 27 oktober, gedurende de herfstvakantie, door heel het land. Jongeren tussen de 15 en 20 jaar kunnen gratis meerijden en meedoen aan allerlei activiteiten in de trein en op perrons. Koningin Beatrix bezoekt de intercity op de laatste dag in Delft.

Venlo

De jongeren die maandag in Utrecht zijn opgestapt, verlaten in Venlo de trein. Daar zal een nieuwe groep van circa tweehonderd instappen, die doorreist naar Maastricht. Alle deelnemende jongeren hebben van de Nederlandse Spoorwegen een treinkaartje gekregen, waarmee ze gratis terug kunnen reizen naar hun woonplaats.